Hlavní obsah

Kanada - Rakousko 6:0Rakousko utrpělo debakl od Kanady, Finsko rozstřílelo Norsko

Soči

Hokejisté Kanady vyhráli na olympijských hrách v Soči nad outsiderem z Rakouska 6:0 a mají ve skupině B po dvou zápasech na kontě plný počet bodů. Hattrickem se na vítězství favorita podílel Jeff Carter, gólman Roberto Luongo si připsal po Švýcarovi Jonasi Hillerovi a Švédovi Henriku Lundqvistovi jako třetí na turnaji čisté konto. Dařilo se i Finům, kteří v severském derby zdolali Norsko vysoko 6:1. Dvakrát se trefil útočník Lauri Korpikoski.

Foto: Jim Young, Reuters

Kanadský útočník Jeff Carter (zcela vlevo) slaví se spoluhráči Jonathanem Toewsem (uprostřed) a Patrickem Marleauem gól v síti Rakouska.

Článek
Fotogalerie

Kanaďané se v neděli střetnou s Finy o prvenství ve skupině B a přímý postup do čtvrtfinále. Vysoká výhra jim dává velké naděje i na případný automatický posun mezi nejlepších osm z pozice nejlepšího týmu z druhých míst.

"Myslím, že jsme se od prvního zápasu zase o něco zlepšili. Teď jen chceme, aby tato tendence pokračovala. Je důležité vidět tento progres, protože přesně to si pro průběh turnaje přejete," prohlásil kapitán zámořského celku Sidney Crosby.

Odmítl ale, že by Rakušané byli snadným soustem. "K tomu, abyste si vypracovali šance, musíte tvrdě makat. My si jich pár vytvořili a dali nějaké pěkné góly, jenže to vše si musíte zasloužit. Určitě jsme se ale v zápase cítili lépe než ve čtvrtek," připustil Crosby.

Obhájci triumfu z Vancouveru sice v úvodu soupeře výrazněji nepřehrávali, ale v šesté minutě se ujali vedení, když nahození Doughtyho od modré čáry prolétlo až za záda Starkbauma. Stejně jako bek Los Angeles se zapsal podruhé na turnaji mezi střelce v polovině úvodní části také Weber, který se trefil z pravého kruhu. Jeho rána po odrazu od kamery v brance rychle vylétla a sudí Jackson s Oleninem si situaci ještě ověřili u videa.

Další šance měli St. Louis a Bergeron, Rakušané v závěru úvodní části zahrozili nejdříve ránou Trattniga a po střele Michaela Raffla dokonce Luongovi pomohla tyč. V úvodu druhého dějství pykal Carter, který ale deset vteřin po svém návratu z trestné lavice zvýšil na 3:0.

Carter dokonal hattrick

Crosby ideálně uvolnil Marleaua, který trefil místo odkryté branky jen pravou tyč a střelec Los Angeles už dorážel úspěšně. Za 90 sekund po zaváhání gólmana Starkbauma skóroval Carter znovu a v 35. minutě dovršil hattrick.

Že si ho připsal po třech dorážkách, mu ani v nejmenším nevadilo. "Beru ty góly tady bez ohledu na to, jak přijdou. Ale já byl jen na konci dobré a tvrdé práce, kterou tam odvedli moji spoluhráči v soubojích o puk a při jeho nahození na bránu," ocenil Carter.

Kanaďané zápas ovládali, přestože po faulu Floriana Iberera neproměnil Perry trestné střílení. Ve vlastním oslabení při Bennově vyloučení přidal šestý gól po individuální akci Getzlaf a Starkbauma ohrozil znovu i Carter.

Do závěrečné části se postavil do rakouské branky místo Starkbauma Lange, který přes další šance favorita puk za svá záda nepustil. Luongo díky 23 úspěšným zákrokům uhájil čistý štít, přestože se mu jej Rakušané v závěru snažili sebrat. Kanada vyrovnala nejvyšší výhru turnaje, které dosud dosáhli Američané proti Slovensku (7:1).

"Bylo to pro nás těžké. Kanaďané mají skvělý tým, jsou rychlí a šikovní. Člověk se snaží vydat ze sebe to nejlepší po oněch 60 minut, ale je to pro nás příliš krátký čas. K tomu, abychom se cítili o něco lépe a zlepšovali se, by bylo potřeba více zápasů na takovéhle úrovni," zhodnotil obránce poražených Matthias Trattnig.

Rakušané se o první body v turnaji utkají s Norskem, jež rovněž ještě nebodovalo. "Jsou osm příček nad námi ve světovém žebříčku a v průběhu posledních pěti až deseti let se hodně zlepšili. Pořád ale proti nim budeme mít větší šanci než s Finy nebo Kanadou. Norové každopádně hráli s Kanaďany dobře a v defenzivě jsou lepší než my," přemítal Trattnig.

Selänne odstartoval brankostroj

Finové rozhodli o osudu zápasu již v první třetině, kterou vyhráli 3:0. S uzdraveným kapitánem Selännem, jenž odstoupil po úvodním dějství předchozího souboje s Rakušany, začali velmi aktivně a norský gólman Haugen byl brzy v permanenci. V šesté minutě však nestačil právě na střelu Selänneho, jenž zakončil povedenou souhru s Vatanenem.

"Šlo o zranění v horní polovině těla. To je tak vše, co k tomu mohu říci. O zraněních nemluvíme, ale já mohu říci, že jsem v pohodě. S tímto typem zranění už jsem odehrál spoustu zápasů," uvedl Teemu Selänne, jenž je ve 43 letech nejstarším střelcem olympijských her.

"Bylo to skvělé, ale když vlastním tento rekord, mám takový pocit, že už jsem opravdu hodně starý," prohlásil s nadsázkou Selänne. "Jsem ale šťastný za to, že staří kluci mají stále co nabídnout," dodal. Jen 65 vteřin po jeho gólu zvýšil Korpikoski.

Haugen: Bylo to od nás hrozné

Každý ze soupeřů si následně zahrál neúspěšně přesilovku. Jako první z Norů zahrozil až v 17. minutě Zuccarello, gólmana Lehtonena ovšem překonat nedokázal. Místo snížení udeřilo potřetí na druhé straně, když Haugena prostřelil Lehterä.

"Bylo to od nás hrozné," přiznal sebekriticky Lars Haugen. "Nula tři opravdu nebyl dobrý start. Finsko má dobrý tým, to jsme věděli, ale byli hodně silní před brankou a k tomu všemu se k nim párkrát šťastně odrazil puk," doplnil útočník Per-Age Skröder.

Od druhé třetiny nastoupil do norské branky Volden. Čisté konto držel něco málo přes osm minut, pak napřáhl obránce Määttä a tečující Korpikoski slavil druhý dnešní zásah do černého. V podobné situaci pak neuspěl Pihlström, jenže krátce nato zvýšil už na 5:0 Olli Jokinen a Norům hrozil debakl.

Finové už ve zbytku hrací doby přece jen polevili a dokonce nechali Nory zkraje třetí dvacetiminutovky snížit. Při dvojnásobné početní výhodě trefil čestný úspěch poražených Skröder.

Kuriozitou zápasu byly hned dvě gólové přihrávky finského brankáře Lehtonena. Tu druhou si připsal u posledního střeleckého zápisu utkání, o který se postaral Määttä. "Měli jsme opravdu dobrý start a v první třetině navíc i trochu štěstí. Od prvního zápasu jsme se určitě zlepšili a hlavně naše obrana pracovala lépe," pochvaloval si finský kouč Erkka Westerlund.

Hokej - muži:
Skupina B:
Kanada - Rakousko 6:0 (2:0, 4:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 6. Doughty (Toews), 11. S. Weber (Perry, Getzlaf), 23. Carter (Marleau, Crosby), 25. Carter (Marleau, Pietrangelo), 35. Carter (Marleau, S. Weber), 38. Getzlaf. Rozhodčí: Jackson (USA), Olenin (Rus.) - Cameron (Kan.), Valach (SR). Vyloučení: 4:1. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 8969.
Kanada: Luongo - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, Subban - St. Louis, Crosby, Kunitz - Perry, Getzlaf, Duchene - Nash, Toews, Marleau - Carter, Bergeron, Benn - Tavares. Trenér: Mike Babcock.
Rakousko: Starkbaum (41. Lange) - Ulmer, Pöck, Trattnig, Lakos, Altmann, R. Lukas, Unterluggauer, F. Iberer - Lebler, M. Raffl, Grabner - Setzinger, Koch, Vanek - T. Raffl, Hundertpfund, Nödl - Latusa, M. Iberer, Herburger. Trenér: Emanuel Viveiros.
Norsko - Finsko 1:6 (0:3, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 42. Skröder (M. Olimb, Holös) - 6. Selänne (Vatanen, Lehtonen), 7. Korpikoski (O. Jokinen, Määttä), 18. Lehterä, 29. Korpikoski (Määttä, T. Ruutu), 32. O. Jokinen (Salo, T. Ruutu), 58. Määttä (Kontiola, Lehtonen). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Sutherland - Amell, Carlson (všichni Kan.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 3018.
Norsko: Haugen (21. Volden) - Holös, Bonsaksen, Solberg, Tollefsen, Ödegaard, Olden, od 41. navíc Sörvik - Zuccarello, K. A. Olimb, Thoresen - M. Olimb, Ask, Rosseli Olsen - Bastiansen, Forsberg, Skröder - Röymark, Hansen, Lystad Jacobsen. Trenér: Roy Johansen.
Finsko: Lehtonen - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Mikael Granlund, Barkov - T. Ruutu, O. Jokinen, Korpikoski - J. Jokinen, Kontiola, Salminen - Komarov, Pihlström, Lehterä. Trenér: Erkka Westerlund.

Reklama

Související témata: