Hlavní obsah

Slovensko - Slovinsko 1:3Slovinci se postarali o první velké překvapení turnaje. Američané udolali Rusy v nájezdech

Aktualizováno

Reparát nezvládli. Po debaklu 1:7 s americkým týmem Slovensko překvapivě padlo se Slovinci. Ti třemi góly v poslední třetině rozhodli o porážce slovenského mužstva 3:1. Tým českého trenéra Vladimíra Vůjtka ztratil šanci na přímý postup do čtvrtfinále. Pořádné drama nabídl divákům v hale Bolšoj souboj mezi hokejisty Ruska a USA. Zámořský celek nakonec udolal soupeře 3:2 po samostatných nájezdech a má nakročeno k přímému postupu do čtvrtfinále. V "české" skupině C si Švédové poradili s Lotyšskem 5:3 a zajistili si přímou účast ve čtvrtfinále.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Brankář Halák prožil proti Slovincům perný zápas...

Článek
Fotogalerie

Kouč slovenského mužstva Vůjtek zamíchal po úvodním zápase se sestavou, z které mu také vypadl do konce turnaje zraněný Marcinko. Navíc už v první třetině musel sáhnout k další změně, když po tvrdém zákroku do hlavy odstoupil ze hry Kopecký s podezřením na otřes mozku.

Gólmana Nitry Kristana hned v první minutě prověřil dorážkou Baranka, pak nebezpečně pálil Marián Hossa, ale Slovinci začali ukazovat, že hrají proti favoritům nebojácně. Halák kryl Jegličovu dorážku. V deváté minutě si na Tičarovu přihrávku najížděl Sabolič, jemuž zmařil velkou šanci faulem Marinčin.

Slováci se v oslabení ubránili, ale přišli o Kopeckého. Ten se prosazoval v souboji s Krajncem před slovinskou branku a přijíždějící Kovačevič ho srazil zákrokem loktem do hlavy. Sudí Olenin s Peelem nevylučovali, viditelně otřesený útočník Floridy zamířil do kabiny.

Slovinci mohli otevřít skóre v 16. minutě, ale Halák střelu pardubického obránce Gregorce vytěsnil. Na druhé straně po objetí branky nepřekonal Kristana Handzuš.

Vůjtkův výběr byl blízko vedoucí branky v úvodu druhého dějství, kdy po přečíslení po Bartovičově přihrávce zakončil Surový, ale Kristan zasáhl pravým betonem. Skóre se neměnilo ani při trestu Kopitara, který v 34. minutě mohl po brejku přihrát úplně volnému Davidu Rodmanovi, ale Baranka mu v tom zabránil. Na konci druhé části hráli Slováci téměř čtyři minuty přesilovku, včetně osmi vteřin v pěti proti třem, a největší šanci nevyužil Surový.

Rána přišla zkraje třetí části

Úvod třetí třetiny patřil Slovinsku. Při signalizované výhodě ještě neuspěl před Halákem bekhendovým pokusem Jeglič, při Meszárošově pobytu na trestné lavici nejdříve trefil Krajnc tyč a Kopitarově dorážce do odkryté branky zabránil Baranka, ale Jegličovu výzvu vzápětí už proměnil bekhendovou střelou mezi Halákovy betony Tičar.

Při snaze o vyrovnání dostali Slováci ve 48. minutě další ránu. Urbasovu přihrávku neodvrátil Chára a Razingar zamířil do odkryté branky. Za 23 vteřin se prosadil individuálně Kopitar a o prvním zisku Slovinců v devátém vzájemném utkání se Slovenskem bylo jasno. Kristanovi už jen sebral nulu 18 vteřin před koncem v přesilovce Jurčo.

Oshie rozhodl v osmé sérii nájezdů

Hrdinou střetnutí mezi USA a Ruskem se stal T. J. Oshie, který se v nájezdech trefil celkem čtyřikrát ze šesti pokusů.

Zápas obhájců stříbra z Vancouveru s domácí sbornou se hrál od začátku v rychlém tempu, Rusové měli v úvodu mírnou převahu, ale nejnebezpečnější pokus vyslal v páté minutě na Bobrovského Van Riemsdyk. Američané odolali při Wheelerově vyloučení, další šance však poté měli Radulov a Malkin. V závěru úvodní části při Nikulinově trestu hned třikrát vyzkoušel Bobrovského Kane.

Vyrovnaná bitva pokračovala, ruského brankáře ohrozil ve druhé třetině tečí Stastny. Při vyloučení Paciorettyho ve 26. minutě pálil třikrát Ovečkin, přičemž posledním pokusem trefil horní tyč. V polovině utkání měl v mezikruží prostor Van Riemsdyk, ale s bekhendovým pokusem neuspěl.

Rusové z následné akce udeřili, Dacjuk se dostal po Markovově přihrávce šikovně za obranu a střelou o levou tyč otevřel skóre. Sudí Meier s Vinnerborgem si ještě u videa prověřili, že puk přešel brankovou čáru.

Američané vyrovnali v 37. minutě při Radulovově vyloučení. Van Riemsdyk zkusil překvapit Bobrovského efektním zakončením s hokejkou mezi nohama, neuspěl ani v další šanci, ale pak přistrčil puk Fowlerovi, od jehož brusle se kotouč odrazil do odkryté branky. Gól opět posvětil videorozhodčí.

Dacjuk poslal duel do prodloužení

Rusové i díky vyloučením Kanea a Browna se v třetí části tlačili za vedoucí brankou, ale Dacjuk minul a Malkina vychytal Quick. Naopak Američané se v 50. minutě znovu při Radulovově vyloučení ujali vedení, když Kane vyzval ke skórování Pavelského, který mohl vzápětí i zvýšit.

Sborná ale brzy vyrovnala při Brownově trestu, kdy se trefil i za přispění Radulovovy clony z pravého kruhu Dacjuk. Za dvě minuty zamířil přesně od modré Ťutin, ale sudí po poradě s videorozhodčím gól neuznali kvůli posunuté brance.

V nastavení neproměnil únik Kane, který pak nevyužil i další šanci. Nájezdy se změnily v galapředstavení Oshieho, který v páté a šesté sérii odvrátil prohru a v osmé rozhodl.

Lotyši měli zaděláno na překvapení

Švédové porazili na závěr základní skupiny C olympijského turnaje Lotyšsko 5:3 a uspěli tak v Soči naplno i ve třetím utkání. Lotyši, kteří zkraje druhé třetiny vedli 2:1, naopak nebodovali ani na třetí pokus. Vítězný gól zaznamenal útočník Jimmie Ericsson. Celkem šest branek padlo v přesilových hrách.

Jeden z největších favoritů na zlato vstupoval do duelu už s jistotou vítězství ve skupině i přímého postupu do čtvrtfinále. Přesto se Lotyši museli od začátku bránit a gólman Gudlevskis se brzy zahřál na provozní teplotu. Ve 13. minutě si Švédové zahráli první přesilovku, ale neúspěšně. Nemuselo je to však dlouho mrzet, neboť z další početní výhody už udeřil tečující Berglund. Místo navýšení náskoku přišel trochu nečekaný úder na druhé straně. Lotyši sice v první dvacetiminutovce vyslali mezi tyče jen pět střel, ale ta z hole Darzinše skončila za Lundqvistovými zády.

Jak Lotyši končili první třetinu, tak načali i tu druhou. Pomohl jim k tomu faulující Kronwall, jenž se však na trestné lavici zdržel pouze 26 vteřin, než ho poslal zpět do hry tečující Sprukts. Chvilku poté se ale provinil i Keninš a jeho osud na lavici hanby byl velmi podobný jako ten Kronwallův - po bombě nejproduktivnějšího zadáka NHL Erika Karlssona bylo za 59 sekund vyrovnáno na 2:2.

Ve 37. minutě si vzali vedení zpět Švédové, když se v závěru další početní výhody trefil ostřílený forvard Alfredsson. Záhy následovala znovu hra Švédů v pěti proti čtyřem, kterou dvě vteřiny před návratem Jasse na led dokázal zužitkovat Jimmie Ericsson. Lotyši měli znovu parádní nástup do třetiny, když i oni opět využili přesilovku, jejíž převážnou část si přenesli z konce druhého dějství. Na rozdíl jediné trefy snížil Girgensons. Poslední slovo měl ovšem v 53. minutě Edler.

Hokej - muži, skupina A:
Slovensko - Slovinsko 1:3 (0:0, 0:0, 1:3)
Branky a nahrávky: 60. Jurčo (Záborský, Chára) - 44. Tičar (Jeglič, Sabolič), 49. Razingar (Urbas, M. Rodman), 50. Kopitar (Muršak). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Peel (USA) - Amell (Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 7438.
Slovensko: Halák - Chára, Starosta, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Záborský - Tatar, Kopecký (21. Miklík), Jurčo - Pánik, Surový, Bartovič - Radivojevič, Ölvecký, Marcel Hossa. Trenér: Vladimír Vůjtek starší.
Slovinsko: Kristan - Kovačevič, Kranjc, Robar, Gregorc, Pavlin, Podlipnik, Pretnar, Tavželj - Muršak, A. Kopitar, D. Rodman - Sabolič, Tičar, Jeglič - Razingar, Urbas, M. Rodman - Pance, Goličič, Mušič. Trenér: Matjaž Kopitar.
Více o zápasu Slovinsko - Slovensko najdete zde.
Skupina A:
Rusko - USA 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 30. Dacjuk (Markov, A. Radulov), 53. Dacjuk (Markov) - 37. Fowler (Van Riemsdyk, Kessel), 50. Pavelski (P. Kane, Shattenkirk), rozhodující sam. nájezdech Oshie. Rozhodčí: Meier (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Devorski, Wilmot (oba Kan.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:2. Diváci: 11.678.
Rusko: Bobrovskij - Markov, Vojnov, Medveděv, Jemelin, Tjutin, Nikulin, Bělov, Nikitin - A. Radulov, Dacjuk, Kovalčuk - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Tarasenko, Anisimov, Kuljomin - Ničuškin, Těreščenko, Popov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
USA: Quick - Martin, Orpik, McDonagh, Suter, Shattenkirk, Fowler, Carlson - Callahan, Backes, Parise - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - P. Kane, Kesler, Brown - Oshie, P. Stastny, Pacioretty - Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.
Skupina C:
Švédsko - Lotyšsko 5:3 (1:1, 3:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 16. Berglund (E. Karlsson, Steen), 23. E. Karlsson (Bäckström, Alfredsson), 37. Alfredsson (D. Sedin, Edler), 39. Jimmie Ericsson (Ekman-Larsson, Silfverberg), 53. Edler (D. Sedin, M. Johansson) - 19. Darzinš (Sprukts, Sotnieks), 22. Sprukts (K. Redlihs, Karsums), 42. Girgensons (Daugavinš, Freibergs). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Walsh - George, McElman (všichni USA). Vyloučení: 6:6. Využití: 4:2. Diváci: 3709.
Švédsko: Lundqvist - Hjalmarsson, Oduya, Jonathan Ericsson, N. Kronwall, E. Karlsson, Edler, Ekman-Larsson - Steen, Berglund, Landeskog - L. Eriksson, Bäckström, D. Sedin - M. Johansson, Silfverberg, Alfredsson - Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson - Nyquist. Trenér: Pär Marts.
Lotyšsko: Gudlevskis - Rekis, Ozolinš, Bartulis, Kulda, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, Freibergs - M. Redlihs, Sprukts, Darzinš - Karsums, Girgensons, Daugavinš - Cipulis, Indrašis, Keninš - Jass, Berzinš, Pavlovs. Trenér: Ted Nolan.

Reklama