Hlavní obsah

Rusko - Slovensko 1:0 SNRusové zlomili odpor Slováků až v nájezdech. USA s Kanadou si zajistily účast ve čtvrtfinále

Soči
Aktualizováno

Hokejisté Ruska udolali ve svém závěrečném vystoupení ve skupině A olympijského turnaje Slováky 1:0 po samostatných nájezdech. Rozhodující exekuci provedl již v první sérii Alexandr Radulov. V souběžně hraném utkání zdolali Američané celek Slovinska 5:1 a zajistili si přímou účast ve čtvrtfinále. Hrdinou duelu se stal v hale Šajba Phil Kessel, jenž zaznamenal hattrick. Kanada udolala ve skupině B Finsko 2:1 po prodloužení a rovněž postoupila přímo do čtvrtfinále.

Foto: Mark Humphrey, ČTK/AP

Ruský útočník Alexandr Radulov se raduje z proměněného samostatného nájezdu proti Slovensku.

Článek
Fotogalerie

Slováci, kteří se museli obejít bez Kopeckého, jenž nedohrál s podezřením na otřes mozku sobotní duel se Slovinci, si hned v úvodu zahráli přesilovku. V níž byl blízko vedoucímu gólu dorážející Miklík, jeho bekhend ale skončil na betonu ruského gólmana Varlamova.

V další slibné šanci neuspěl Pánik. Slováci kromě toho, že favorita v první třetině přestříleli (9:5), nepouštěli Rusy do žádných větších příležitostí. S bombou Malkina si poradil gólman Laco, a když na něho nevyzrál ani Radulov, zůstal stav bezbrankový.

Na začátku druhé dvacetiminutovky se připomněl kanonýr Ovečkin, Laco byl však připravený. Zahanbit se nenechal ani jeho protějšek Varlamov při pokusech Mariána Hossy a Miklíka. Slováci pak přečkali vcelku s přehledem své první oslabení po Lacově faulu a po jeho skončení vznikla skrumáž v ruském brankovišti, v níž marně zápolil Záborský.

Výběr českého kouče Vůjtka si na konci 33. minuty zahrál sám přesilovku, při níž pálil Surový a Varlamov se hodně zapotil, aby puk vytěsnil mimo tyče. Ve 39. minutě ujel ruským zadákům rychlík Bartovič, jenže Varlamova nepřekonal ani na dva pokusy.

Dovednostní činnost zvládla lépe sborná

Velký vzruch na obou stranách přinesla 43. minuta. Nejprve Radivojevič procedil puk skrze Varlamova, jenže kotouč minul jeho levou tyč. Hned nato jel sám na Laca Popov, překonat ho však nedokázal. Sborná měla následně k dispozici početní výhodu, při níž už se její fanoušci v zaplněném hledišti radovali, jenže puk se po dvojím odrazu od tyčí vrátil do hry.

V 51. minutě se Slováci proti pravidlům provinili znovu a i tentokrát měli velké štěstí, když Malkin povedenou střelou zápěstím rozezvučel pravou tyčku. Ruský tlak sílil, umocnila ho další hra v pěti proti čtyřem, v základní hrací době ale gól nepadl, čímž se Rusové připravili o jistotu přímého postupu mezi nejlepších osm.

O vítězi nakonec rozhodovaly až nájezdy. Ty načal neúspěšně Handzuš, Radulov si naproti tomu skvěle poradil. Tatar si vylámal zuby na Varlamovovi, zatímco Kovalčuk se prosadil.

Kessel se blýskl hattrickem

Favorizovaní Američané otevřeli skóre proti Slovinsku hned po 64 sekundách, když Kessel přešel přes obránce Robara a tváří v tvář překonal Gračnara. V páté minutě se prosadil znovu útočník Toronta, jenž trefil ze vzduchu těžkou přihrávku Pavelského. Hra se pak více vyrovnala a gólmana Salcburku otestoval výrazněji až ve 14. minutě Kane.

"Američané začali skvěle a na začátku nám nedali šanci. Ale pak jsme hráli o hodně lépe," prohlásil kapitán Slovinska Tomaž Razingar. "Zatím můžeme být spokojení. Vyhráli jsme zápas se Slovenskem, kdyby nám někdo řekl, že budeme mít v osmifinále Rakousko, tak bychom byli spokojení," dodal bývalý útočník Vsetína, Pardubic či Třince, který nyní působí ve švédském druholigovém celku Troja-Ljungby.

V úvodu druhého dějství nadělal Millerovi problémy Kranjc. Za Američany mohli zvýšit Stastny a krátce po přesilovce Backes. Ve 32. minutě dovršil hattrick Kessel a za 72 sekund se prosadil i obránce McDonagh. Miller kryl Jegličův pokus a Gračnar si poradil se střelami Backese a Kanea.

Slovinci si o čtvrtfinále zahrají s Rakouskem

Ve 44. minutě upravil na 5:0 Backes, který po Callahanově nahození puk trefil bruslí a pak čepelí hole. Sudí Leggo s Rönnem si ještě situaci prověřili u videorozhodčího. Pak měli další šance opět Backes a Wheeler.

Slovinci se snažili Millera připravit o nulu, Sabolič a Razingar ale ještě neuspěli. Na druhé straně si mohl připsat čtvrtou trefu v utkání Kessel. Miller nakonec neodolal. Nejužitečnějšího hráče minulé olympiády ve Vancouveru, který poprvé na turnaji dostal přednost před Quickem, prostřelil osmnáct sekund před koncem Marcel Rodman.

"Nevím, jestli je (Miller) nejlepší gólman na světě, ale já ho mám pořád ve své sestavě ve fantasy lize," prohlásil útočník německého Schwenningenu. Po překonání svého oblíbeného gólmana může myslet reálně i na čtvrtfinále díky souboji s Rakouskem. "My jsme si nemysleli, že se někdy na olympiádu dostaneme, takže vůbec být tady je pro nás velké ocenění," dodal Marcel Rodman.

Rakousko si poradilo s Norskem

Slovinci budou hrát v úterý osmifinále proti Rakousku, které zdolalo v souboji o konečné třetí místo v základní skupině B Norsko 3:1. Dvěma góly a jednou asistencí se na tom podílel útočník New Yorku Islanders Michael Grabner, který je s pěti trefami nejlepším střelcem turnaje.

Norové byli v úvodní části aktivnější a na střely na branku předčili Rakušany 17:10, přesto prohrávali 0:2. Hned v úvodu měli Seveřané výhodu přesilovky při trestu rakouské hvězdy Vaneka, ale šanci měl v oslabení Grabner. Vanekův klubový spoluhráč ztroskotal na Haugenově pravém betonu.

V páté minutě už Grabner po Pöckově přihrávce zamířil přesně pod horní tyč. Rakušané hned v sedmé minutě při Askově vyloučení využili přesilovku, když Grabnerovu přihrávku zužitkoval Michael Raffl. Norové nevyužili ani 72 vteřin trvající přesilovku pěti proti třem. V 18. minutě trefil Rakušan Nödl tyč.

V druhém dějství se Norové ubránili při Zuccarellově trestu. Ve 28. minutě se hra přerušila kvůli rozbitému plexisklu a krátce poté Norové snížili. Sköder po Thoresenově přihrávce nejdříve zblízka minul, vrátil puk na hokejku útočníka Petrohradu, který výzvu zopakoval a tentokrát už se forvard švédského MODO nemýlil.

Ve 33. minutě mohl vrátit Rakousku dvoubrankový náskok Vanek, který trefil z úhlu tyč odkryté branky a vzápětí pomohlo Haugenovi břevno po Leblerově střele. Lange v závěru druhé části odolal po Tryggově střele a dorážce Skrödera.

Norové se snažili o vyrovnání ve třetí třetině marně. Definitivně rozhodl 97 sekund před koncem Grabner, který si po úniku vychutnal Haugena. Vzápětí mohl dovršit i svůj druhý hattrick na turnaji, ale už neuspěl.

Ruutu zařídil Finům prodloužení

Hokejisté Kanady stvrdili svůj přímý postup do čtvrtfinále olympijského turnaje výhrou v posledním utkání základní skupiny B nad Finskem 2:1 v prodloužení. Vítězný gól obhájců zlata a svůj druhý v zápase vstřelil obránce Drew Doughty. Díky dobrému celkovému skóre si postup ale jakožto nejlepší tým z druhých míst zajistili rovněž Seveřané na úkor domácích Rusů a Švýcarů, kteří nasbírali ve skupině o bod méně než Suomi.

První větší příležitost přinesl závěr sedmé minuty, kdy finský gólman Rask zneškodnil Weberův pokus i následnou Bergeronovu dorážku. Chvilku poté Tavares tečoval nahození od modré čáry, puk přistál na finské brance, kolem projíždějící Nash klepl shora do síťky a puk se po Raskových zádech skutálel za brankovou čáru. Sudí gól ale po poradě s videorozhodčím neuznali.

Ve 14. minutě už šla ale Kanada do vedení zcela "legálně". Trest Immonena ukončil střelou na bližší tyč Doughty. Zvýšit mohl Kunitz, jenže Rask byl proti. Další možnost měl Toews po objetí branky, ale puk zůstal pod Raskem. Český sudí Jeřábek se opět raději rozhodl pro konzultaci s kolegou u videa, ten však kotouč za brankovou čárou neviděl.

Partie, v níž by jeden ze soupeřů mohl přijít o přímý postup mezi nejlepší osmičku pouze hodně vysokou porážkou, plynula ve druhé části relativně poklidně. Pietrangelo nedokázal před její polovinou gólově zakončit povedenou kombinaci, ve 35. minutě se Carter protáhl před Raska, jenže puk mu při bekhendové střele sklouzl z hole a minul. Naopak přesně po 38 odehraných minutách vyrovnal pohotově tečující Ruutu.

Doughty nájezdy nepřipustil

"Zůstávali jsme ale v pohodě. Věděli jsme, že jsme udělali pár chyb, tak jsme si jen říkali, že jsme na olympiádě, užijeme si to, ale také, že vyhrajeme a ukážeme světu, co kanadský tým dokáže," popsal Doughty atmosféru v kanadské kabině o druhé přestávce.

Ve třetí třetině znovu neuspěl Toews, rozdílovou trefu měl na holi v 53. minutě i Perry, při zakončení bez přípravy do poloodkryté branky však netrefil puk podle svých představ a ten skončil těsně mimo. Ještě půl minuty před vypršením základní hrací doby mohl odvrátit prodloužení Vlasic, jenže Rask lapačkou jeho ránu se štěstím vyrazil.

V nastavované pětiminutovce měl nejprve obrovskou šanci Salo, vychytal ho ale gólman Price. V čase 62:32 prostřelil Doughty střelou po ledě Raska a zajistil Kanadě bod navíc.

Selänne: I Kanadu lze porazit

"Jsou teď nejlepším týmem na světě. Vyhráli už minulou olympiádu a k tomu, abychom je porazili, by bylo potřeba předvést ještě něco navíc. Neměli jsme ani 20 střel, těch by mělo být víc," připustil finský forvard Tuomo Ruutu.

"Ověřili jsme si, že i takový tým je možné porazit. Na konci to pro nás bylo těžké, ale takový je hokej," prohlásil finský kapitán Teemu Selänne.

"Jen jsem se pokusil poslat puk na bránu, aby z toho třeba byla dorážka nebo něco, ale prošlo to rovnou do branky," uvedl šťastný střelec. "Je to neuvěřitelné," komentoval svoji produktivitu na turnaji Doughty, jenž dal už čtyři góly a s Američanem Philem Kesselem se dělí o druhou příčku v tabulce střelců za Rakušanem Michaelem Grabnerem.

"Nevím, co se děje. Obvykle nedávám takovéhle góly, ale jsem samozřejmě rád, že dokážu dát i takhle důležité a pomůžu tím celému svému týmu," dodal Doughty.

Hokejový turnaj v Soči, skupina A:
Rusko - Slovensko 1:0 po sam. nájezdech
Rozh. nájezd Radulov. Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Sutherland - Carlson (oba Kan.), McElman (USA). Vyloučení: 2:5. Bez využití. Diváci: 11 097.
Rusko: Varlamov - Markov, Vojnov, Medveděv, Jemelin, Tjutin, Nikulin, Bělov, Nikitin - A. Radulov, Dacjuk, Kovalčuk - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Tarasenko, Anisimov, Kuljomin - Ničuškin, Těreščenko, Popov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.
Slovensko: Laco - Chára, Starosta, Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Záborský, Ölvecký, Jurčo - Miklík, Surový, Bartovič - Pánik, Radivojevič, Marcel Hossa. Trenér: Vladimír Vůjtek starší.
Skupina A:
Slovinsko - USA 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky: 60. M. Rodman (D. Rodman, Urbas) - 2. Kessel (Pavelski), 5. Kessel (Pavelski, Orpik), 32. Kessel (Van Riemsdyk, Pavelski), 33. McDonagh (Wheeler, Oshie), 44. Backes (Callahan, Brown). Rozhodčí: Leggo (USA), Rönn (Fin.) - Valach (SR), Wheler (Kan.). Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 4892.
Slovinsko: Gračnar - Pretnar, Kranjc, Gregorc, Robar, Tavželj, Pavlin, Podlipnik - Muršak, A. Kopitar, D. Rodman - Sabolič, Tičar, Jeglič - Razingar, Urbas, M. Rodman - Pance, Goličič, Mušič. Trenér: Matjaž Kopitar.
USA: Miller - Martin, Orpik, Shattenkirk, Fowler, McDonagh, Suter, Carlson - Callahan, Backes, Parise - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - P. Kane, Kesler, Brown - Oshie, P. Stastny, Wheeler - Stepan. Trenér: Dan Bylsma.
Skupina B:
Rakousko - Norsko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 5. Grabner (Pöck, R. Lukas), 7. M. Raffl (Grabner), 59. Grabner (Welser) - 29. Skröder (Thoresen). Rozhodčí: Šindler (ČR), Walsh (USA) - Cameron (Kan.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. Diváci: 6882.
Rakousko: Lange - A. Lakos, Trattnig, R. Lukas, Pöck, Ulmer, Unterluggauer, F. Iberer, Altmann - Grabner, M. Raffl, Vanek - Latusa, Koch, Lebler - T. Raffl, Hundertpfund, Nödl - Welser, Oberkofler, Herburger. Trenér: Emanuel Viveiros.
Norsko: Haugen - Holös, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Solberg, Ödegaard - Zuccarello, K. A. Olimb, Thoresen - Ask, M. Olimb, Rosseli Olsen - Olden, Skröder, Bastiansen - Röymark, Hansen, Forsberg. Trenér: Roy Johansen.
Skupina B:
Finsko - Kanada 1:2 v prodl. (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 38. T. Ruutu (J. Jokinen, Väänänen) - 14. Doughty (S. Weber, Crosby), 63. Doughty (Carter). Rozhodčí: Jeřábek (ČR), Pollock - Kovachik (oba Kan.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. Diváci: 11 263.
Finsko: Rask - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Mikael Granlund, Immonen - T. Ruutu, O. Jokinen, Korpikoski - J. Jokinen, Kontiola, Aaltonen - Komarov, Pihlström, Lehterä. Trenér: Erkka Westerlund.
Kanada: Price - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, Hamhuis - Benn, Crosby, Bergeron - Perry, Getzlaf, Duchene - Carter, Toews, Marleau - Nash, Tavares, Kunitz - Sharp. Trenér: Mike Babcock.

Reklama