Hlavní obsah

Gudas při debutu chránil Jágra s Plekancem: Kdo je bude osekávat, musí čekat moji odpověď

Soči

Hned v prvním zápase v národním dresu ukázal obránce Radko Gudas přednosti, kvůli nimž si jej tolik cení Tampa Bay v NHL. V boji se Švýcarskem (0:1) při posledním utkání základní skupiny C hokejového olympijského turnaje v Soči byl důrazný, snažil se rozehrávat s klidnou hlavou a během 17 minut na ledě ještě potvrdil roli ochránce největších hvězd. Když si švýcarský útočník Niederreiter vyšlápl na Jágra s Plekancem, hned se třiadvacetiletý rodák z Prahy českých hvězd zastal. „Neměl osekávat hráče, jako jsou ti dva,“ vysvětloval Gudas.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ochranu Jágra s Plekancem teď bude v reprezentaci obstarávat mladý tvrďák Gudas (vlevo).

Článek

Kvůli nemoci jste nemohl zasáhnout do prvních dvou zápasů olympijského turnaje a váš debut přišel až proti Švýcarsku. Kalí vám prohra hodně radost z premiéry v národním dresu?

Samozřejmě jde o nepříjemnost. Chtěl jsem mít první utkání za áčko spojené s výhrou. Jenže jsme neproměnili šance, kterých bylo dost. Ale jinak jsem si užil zápas, fanoušky i hru.

Jaké je vaše vysvětlení pro marnost v koncovce a nulu na kontě vstřelených gólů?

Měli jsme velké šance, což je dobrá zpráva Jenže jsme trefili pár tyček, v několika nadějných pozicích nám puk sjel z hokejky. Někdy jsme místo zakončení ještě přihrávali. Věřím, že jsme pilovali střeleckou fazónu na příští zápas.

Co vám radil před zápasem otec, sám bývalý hokejista a majitel bronzové medaile ze zimních olympijských her v Albertville 1992?

Abych hrál hokej. Mluvili jsme spolu naposledy v pátek. Snažil se mi dát pár rad. Měl jsem po zápase na mobilu několik zpráv, kdy mi psal, co jsem udělal špatně. Hned jsem si vše pročetl.

Sžil jste se snadno s odlišnými rozměry ledu proti zápasům v NHL?

Nešlo o žádný zásadní problém. Samozřejmě více prostoru na hřišti je, v obranné zóně se hraje více pozičně než fyzicky.

V utkání jste musel dvakrát na trestnou lavici a v obou případech jste se hodně rozčiloval. Nezdála se vám ta vyloučení?

Myslím si, že nešlo o fauly. V prvním případě mi hokejka spadla a při druhém odpískaném zákroku si nemyslím, že šlo o držení. Musím se vyrovnat s trošku odlišným metrem sudích proti NHL a dát si pozor, abych v příštím zápase nic stejného neudělal.

Je měřítko sudích odlišné ve srovnání se zápasy za oceánem?

Určitě trošku jiné je. Místy pískají zákroky tělem, nikoliv hokejkou, což je změna. Ale nejde o nic, s čím by se člověk nedokázal vyrovnat.

Během zápasu jste se dostal i do potyčky se švýcarským útočníkem Niederreiterem, jehož jste v jednu chvíli dokonce naremploval až na českou střídačku. Co přesně se na ledě stalo?

Já ho znám z AHL, kde jsme spolu byli na All Star. Strčil do Jardy Jágra a do Tomáše Plekance, ještě je osekával, což se takovým hráčům nedělá. Když jsme na ledě já nebo Láďa Šmíd, musí soupeř čekat naši jasnou odpověď.

Shodou okolností jste při rozbruslení před zápasem předával společně s klubovým parťákem Ondřejem Palátem narozeninový dort Jágrovi. Proč padla volba právě na vás dva?

Přišel kapitán Tomáš Plekanec a řekl, že musíme. Jsme bažanti, no (směje se). Ještě jsme i zazpívali, docela solidně myslím. Jsme dobrý duet.

Reklama

Související témata: