Hlavní obsah

Penaltovému králi blahopřál i Obama. Bylo to od Oshieho neuvěřitelné, žasl spoluhráč Fowler

škv (Soči)Sport.cz

Byl to dosavadní vrchol turnaje. Zápas, který už několik dnů předem poutal velkou pozornost. Na souboj hokejistů sborné s Američany se přišel do arény Bolšoj podívat i ruský prezident Vladimir Putin, nakonec ale slavit nemohl.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Americký útočník T.J. Oshie (vlevo) překonává v samostatných nájezdech ruského brankáře Sergeje Bobrovského.

Článek
Fotogalerie

Mohl za to především T. J. Oshie a jeho nevšední představení v nájezdech. Sedmadvacetiletý člen čtvrté útočné formace Američanů se k nájezdu rozjel hned šestkrát, z čehož čtyřikrát na gólmana Bobrovského vyzrál.

K jeho počinu mu hned po zápase prostřednictvím oficiálního twitteru Bílého domu dokonce blahopřál i americký prezident Barack Obama: „Gratuluju T. J. Oshiemu a celému americkému hokejovému týmu k velké výhře. Nikdy nepřestávám věřit v zázraky."

Flowler: Něco takového už nikdy neuvidíte

Oshie nejprve absolvoval hned první sérii nájezdů, od té čtvrté až do rozhodující osmé už k exekuci žádného ze svých spoluhráčů nepustil. „Samozřejmě že jsem cítil tlak, věděl jsem, co je ve hře. Říkal jsem si: 'dávej góly a dej jich, co nejvíc to půjde´," říkal útočník St. Louis po skončení duelu.

„Pořád jsem se ohlížel po střídačce, jestli se nechystá jet někdo jiný. Při posledních pokusech už jsem klukům říkal, že mi docházejí nápady. Bylo to psychicky náročné, začaly mě trochu brnět ruce i nohy. Ale zvládl jsem to," radoval se Oshie.

Z jeho počinu byli unešení snad všichni spoluhráči. „To bylo neuvěřitelné. Něco takového už nikdy neuvidíte," kroutil hlavou obránce Cam Fowler. „Myslím, že po tom, co proti Rusům předvedl, bude jméno T. J. Oshie všeobecně známé," přidával se útočník David Backes. „Byl úžasný, on snad vůbec nemá žádné nervy," dodal forvard Joe Pavelski.

Reklama

Související témata: