Hlavní obsah

Doufám, že branka zůstane pro Čechy začarovaná ještě jeden zápas, usmíval se kouč Vůjtek

Soči

Po debaklu s Američany a nečekané porážce s outsiderem ze Slovinska věřil v úspěch slovenských hokejistů proti hvězdami nabitému Rusku na olympijských hrách v Soči jen málokdo. Jenže svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka se proti horkému favoritovi na zlato vybičovali ke skvělému výkonu a domácí sbornou obrali o bod, který měl pro ně velkou váhu. Mužstvu výrazně zvedl sebevědomí před klíčovým osmifinálovým soubojem, v němž Slováci v úterý narazí na český výběr.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Zdrcený kouč slovenských hokejistů Vladimír Vůjtek během utkání s USA.

Článek

Po dvou zápasech byli Slováci ve skupině A bez bodu, navíc s hrozivým skóre 2:10. Proti Rusku byl ale herní projev týmu zcela jiný. "Proti USA a Slovinsku chyběla zarputilost, bojovnost a možná i mužstvu nevyhovovala taktika, hlavně hráčům z Ameriky," přiznal trenér Vůjtek, který měl po nepovedeném startu do turnaje hodně těžké spaní.

"Měli jsme řadu debat s hráči. Shodli jsme se na určitém systému hry, který chceme předvádět. Změnili jsme taktiku a zaměřili se víc na obrannou činnost. V podstatě jsme se vrátili k tomu, co jsme hráli před dvěma lety v Helsinkách a klukům tento styl hry asi sedí, protože dneska ta hra byla úplně jiná," liboval si kouč Slováků.

V brance dostal příležitost třetí gólman Ján Laco, který před dvěma lety dovedl mužstvo na světovém šampionátu v Helsinkách ke stříbrným medailím. A v hale Bolšoj si vedl skvěle. V základní hrací době ani následném prodloužení nedovolil silným Rusům skórovat.

Vůjtek: O brankáři se ještě rozhodneme

"Dnes chytal jako před dvěma lety na mistrovství světa. Je to klidný brankář, nemá problémy s psychikou, umí se připravit. Když dostane šanci, vždy zachytá," říká Vůjtek, který zatím nemá jasno, zda se gólman Doněcku postaví mezi tři tyče i v úterý proti Česku.

"Brankáři z NHL jsou dobří, ale možná mají na tomhle hřišti trochu problém s orientací. Netrénovali tady, šli rovnou do zápasu. Ty úhly, jak oni říkají, jsou úplně jiné. Evropští brankáři jsou na ty rozměry zvyklí. Uvidíme. Ještě máme jeden trénink, pak se rozhodneme," řekl zkušený trenér.

Slováci drží pod vedením kouče Vladimíra Vůjtka nad českým týmem třízápasovou vítěznou sérii. Po semifinálovém triumfu světového šampionátu v Helsinkách (3:1), vyhráli rovněž poslední dvě měření sil loni v dubnu v rámci Euro Hockey Challenge v Praze a v Bratislavě. Češi tak mají soupeři co oplácet...

"Je to pro fanoušky atraktivní utkání. A co si budeme povídat, pro mě také. Jsem Čech. Jsou to specifické zápasy, ale já je beru jako každého jiného soupeře," poznamenal Vůjtek, který pozorně sledoval výkony českého mužstva v Soči.

"Proti Švýcarsku hráli velmi dobře, brankář (Hiller) ale čaroval, dvakrát pak trefili tyč. Měli několik dalších vynikajících šancí, branka byla ale začarovaná a já doufám, že zůstane ještě jeden zápas," uzavřel Vůjtek.

Reklama

Související témata: