Hlavní obsah

Eliáš stále bere antibiotika a Čechům v osmifinále se Slovenskem bude chybět

Soči

Česká hokejová reprezentace nastoupí do úterního osmifinálového zápasu olympijských her proti Slovensku bez Patrika Eliáše. Sedmatřicetiletý útočník dobírá antibiotika a neabsolvoval ani pondělní trénink s mužstvem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Patrik Eliáš (vpravo) ještě na tréninku chyběl a v úterý do zápasu se Slovenskem nezasáhne.

Článek

Eliáš nenastoupil už do posledního zápasu základní skupiny C proti Švýcarům, který Češi prohráli 0:1. Namísto toho ležel na pokoji v hotelu a za pomoci antibiotik a vitamínů shazoval horečku. V neděli měl sice teplotu jen zvýšenou, ale cítil se slabý.

V pondělí dopoledne pak bylo definitivně jasno, že vynechá i osmifinále. „Jeho stav se sice pomalu zlepšuje, zatím je ale stále v rukou lékařů a ještě to není na to, aby nastoupil do utkání. Dobírá antibiotika," prohlásil po pondělním tréninku asistent trenéra Josef Paleček.

Reprezentace dnes poprvé vyzkoušela ledovou plochu arény Šajba, kde se úterní klání se Slovenskem odehraje. Zatímco Slováci už v Šajbě nastoupili ve svém otevíracím zápase se Spojenými státy (1:7), Hadamczikův tým všechny duely základní skupiny odehrál v aréně Bolšoj.

V elitní přesilovkové řadě Gudas s Hanzalem

Na 45 minut dlouhém tréninku mužstvo pilovalo přechod do útoku a rovněž přesilové hry, které mu proti Švýcarům tolik nevycházely. I proto se trenéři rozhodli do elitní přesilovkové řady zařadit Radko Gudase a rovněž Martina Hanzala, který by měl přinést především důraz před brankou.

Bitva se Slováky je pro fanoušky lákavá, Paleček ji ale jako speciální nepovažuje. „Nehraje to tak velkou roli, jak by si někdo představoval. Je to utkání o všechno, musíme hrát sami za sebe a dát do toho všechno."

A nestresuje se ani tím, že když se oba soupeři potkali na velké akci naposledy, uspěli v semifinále MS 2012 Slováci. „Už je to dva roky zpátky, což je dlouhá doba. Mančafty jsou trošičku jiné, stejně jako rozdílná bude taktika. Nekoukáme se tady zpátky, ale na to, jak hrají Slováci tady," řekl Paleček.

„Proti Rusům hráli velice dobře a zodpovědně do obrany, měli ji velice zhuštěnou. Musíme se pokusit ji eliminovat a zapracovat na přesilovkách, protože Slováci měli hodně vyloučených hráčů," přemítal paleček, jak na Vůjtkovu družinu vyzrát.

V brance soupeře Laco

Výborný výkon, který podal Ján Laco v nedělním duelu proti hokejistům sborné, kdy inkasoval až při nájezdech, zajistil slovenskému gólmanovi místo v základní sestavě i v úterním duelu proti Česku. O přetrvávající důvěře od českého kouče Vladimíra Vůjtka se dvaatřicetiletý strážce branky Donbassu Doněck v Kontinentální lize dozvěděl dnes před tréninkem.

Laco chytal v souboji s Rusy skvěle. Připsal si 36 zákroků a soupeř v čele s hvězdami Alexandrem Ovečkinem a Jevgenijem Malkinem ho za 65 minut hry nedokázal překonat. A přestože Slováci mají v týmu i gólmany z NHL Jaroslava Haláka a Petera Budaje, v brance bude znovu on. Před dvěma lety v semifinále MS v Helsinkách vychytal Laco až na Frolíka všechny české střelce a měl lví podíl na postupu Slováků do finále po výhře 3:1.

"Před tréninkem jsme měli takovou krátkou poradu a trenér tam řekl, že budu v brance dál," řekl Laco novinářům. Sám možná nečekal, že si v Soči tolik zachytá, ale nijak o tom nepřemýšlel. "Trenér je od toho, aby takové věci rozhodl. My musíme být všichni připravení," dodal Laco. Věří, že zápas proti sborné pomohl nejen jemu do sestavy, ale rovněž celému týmu. "Po dvou nepovedených zápasech by nám takové utkání mělo dodat sebedůvěru," podotkl.

Reklama

Související témata: