Hlavní obsah

Na led vyjede deset pamětníků nezdaru. Vzpomínky na nepovedené semifinále se Slováky radši neoživují

Soči

Ve čtvrtfinále porazili našlapané Švédy a už si pomalu brousili zuby na finále. Jenže tehdy na mistrovství světa 2012 česká reprezentace nečekaně klopýtla v Helsinkách se Slováky a po prohře 1:3 ji čekal jen zápas o třetí místo.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Útočník David Krejčí (druhý zleva) sleduje počínání spoluhráčů na ledě během utkání se Švýcarskem. Vzadu je trenér Alois Hadamczik, vpravo povzbuzuje Jaromír Jágr.

Článek

I tehdy proti sobě na střídačkách stáli Vladimír Vůjtek s Aloisem Hadamczikem, a tak se tyto vzpomínky před dnešním olympijským osmifinále pochopitelně derou na mysl. Zvlášť když v aktuálním kádru českého týmu figuruje hned deset hráčů, kteří na předloňském šampionátu nechyběli. Slováků pak dokonce třináct, byť Marcel Hossa se během turnaje zranil a semifinále už nehrál.

„Dobře si ten zápas vybavuju. Dávaly se nám větší šance než Slovákům, jenže oni neměli co ztratit. Dali brzo gól a pak hlavně bránili. My jsme se nemohli dostat do vyložených šancí. Bylo to smutné," říká jeden z pamětníků Michael Frolík.

„Věřím, že teď to bude vypadat jinak," pokračuje Frolík a tvrdí, že si se spoluhráči takřka dva roky staré vzpomínky neoživovali. „Ani se o tom bavit nebudeme. Nekoukáme se, co bylo v minulosti, ale žijeme přítomností."

Vzpomínky na šampionát, kde Slováci nakonec brali stříbrné medaile a Češi bronzové, si nechce oživovat ani asistent trenéra Josef Paleček. „Je to už dlouhá doba. Mančafty tehdy byly trošku jiné a i stanovené taktiky se teď budou lišit."

Reklama

Související témata: