Hlavní obsah

Pořád jsme byli s Čechy pozadu, mrzelo slovenského obra Cháru

Soči

Rozmrzelý z předčasného konce a bídného vystoupení v průběhu celého turnaje byl kapitán slovenských hokejistů Zdeno Chára. Jeho tým v průběhu bitev na zimních hrách v Soči získal jediný bod za prohru s Ruskem v nájezdech, v osmifinále jej zastavili hráči Česka. „Naše mužstvo pro Soči bylo velmi dobře poskládané, šlo o výborný mix hráčů, kteří byli kvalitní, rychlí, techničtí a zkušení. Ale jednoduše nám turnaj nevyšel,“ hodnotil vyrovnaně kolaps v Soči sedmatřicetiletý obr.

Foto: Profimedia.cz

Kapitán slovenských hokejistů Zdeno Chára (vpravo) atakovaný Zbyňkem Michálkem.

Článek

Jak velkou ránu pro vás představuje osmifinálové vyřazení od českého týmu?

Jde o obrovské zklamání, protože jsme věřili, že máme dobře složené mužstvo s mnohem většími možnostmi.

Co se dělo na střídačce po druhém gólu, kdy k vašemu mužstvu promlouval trenér Vůjtek?

Snažil se nás nějakým způsobem udržet v emocích, uspořádat herní systém. Nevím, jestli jsme byli z konfrontace s Čechy nervózní, ale pořád jsme byli pozadu. Jakmile jsme začali v druhé třetině hrát, šlo o úplně jiný hokej. Ale začátek jsme nezachytili a ke všemu inkasovali dva góly v oslabení. Je složité smazat čtyřbrankový rozdíl.

Byly dva slepené góly v úvodu první třetiny dílem nekoncentrovanosti vašeho týmu?

Všechno vypadalo dobře, před zápasem byl tým připravený. Co se týkalo nabuzení, nebyl žádný problém. Mysleli jsme, že budeme pokračovat na správné vlně, kterou jsme měli při zápase s Ruskem v posledním duelu skupiny. Ale rychlé góly nás srazily.

Předurčila osud Slovenska na turnaji ostudná prohra se Slovinskem v základní skupině?

Těžko soudit, zda byl největší problém v nezdaru se Slovinci či debaklu s Američany. Jsem přesvědčený, že nám uškodil vstup do turnaje. Prohráli jsme tak obrovským rozdílem... Pak všichni čekali vítězství, jenže jsme druhý duel zase nezvládli. Naší psychice dva nezdary na úvod nepomohly.

Přesto jste dokázali sehrát solidní partii s domácím Ruskem, jemuž jste nedovolili skórovat a prohráli až po nájezdech.

Mysleli jsme si, že půjde o odrazový bod. Sebevědomí bylo zase vyšší než po prvních dvou zápasech. Hlavně proto cítím zklamání. Všichni jsme mysleli, že proti Česku odvedeme výkon jako s Rusy. Jenže zase nás zradila první třetina. Rusové jsou jediní, s kým jsme hráli dobře celý zápas. Jindy nám chyběla koncentrace, dostali jsme laciné góly, dělali chyby.

Před čtyřmi lety na olympijských hrách ve Vancouveru skončil slovenský tým čtvrtý, nyní mu připadla jedenáctá pozice. Jde o reálný obraz rozdílné výkonnosti?

Těžko srovnávat jednu olympiádu s druhou. Tým se musí obměňovat, nelze mít stále stejné hráče. Je čas, aby nastupovali mladší, dostávali víc a víc příležitostí, získali zkušenosti. Mužstvo pro Soči bylo velmi dobře poskládané, opravdu šlo o výborný mix hráčů, kteří byli kvalitní, rychlí, techničtí a zkušení. Ale jednoduše nám turnaj nevyšel.

Chyběl vašemu týmu střelec, který by vzal na svá bedra odpovědnost a byl schopný rozhodnout zápas?

Nevím, jestli by jeden střelec udělal rozdíl. Uznávám, že gólů jsme dali opravdu málo. Pět za čtyři zápasy. Celkově jsme jako tým ofenzivně tahali za kratší konec. Ale jestli by nás spasily jedna nebo dvě individuality netuším.

Reklama