Hlavní obsah

Hokejisté nezvládli čtvrtfinále podruhé za sebou, klesnou v žebříčku IIHF

Čeští hokejisté podruhé za sebou na velkém turnaji nedokázali postoupit do bojů o medaile. Stejně jako na loňském mistrovství světa ve Stockholmu tým vedený trenérem Aloisem Hadamczikem nezvládl čtvrtfinálový zápas. Z olympijských her v Soči se reprezentace vrátí s negativní bilancí dvou výher a tří porážek. Neporazila nikoho ze světové špičky, tedy z mužstev, která do Ruska odjížděla s medailovými ambicemi.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká střídačka krátce před koncem utkání s USA.

Článek

Češi obsadí v Soči šesté místo a jen o jednu pozici si polepší oproti předešlým hrám ve Vancouveru. Ani v roce 2010 národní tým pod vedením tehdejšího kouče Vladimíra Růžičky nezazářil, shodně jako letos přehrál Slovensko a hned dvakrát Lotyšsko. Tehdy nestačil na Rusko a Finsko, tentokrát na Švédsko, Švýcarsko a USA.

I kvůli tomu česká reprezentace klesne podle předběžných propočtů v žebříčku Mezinárodní hokejové federace (IIHF) ze čtvrtého na šesté místo, dopředu se posunou dva semifinalisté Kanada a USA. Před dvěma lety byli přitom Češi v pořadí, do kterého se započítávají procentuálně odstupňovaná umístění na poslední olympiádě a čtyřech mistrovství světa, třetí.

V Soči hokejisté nezazářili v žádném statistickém ukazateli, ve všech patřili do průměru. A to si například bilanci produktivity v přesilových hrách vylepšili jen díky vydařenému zápasu se Slovenskem, v němž se v početní výhodě prosadili třikrát.

Nejhůře ze všech ale dopadl český tým mezi brankáři. Kouč Hadamczik v průběhu turnaje nasadil do hry Jakuba Kováře, Alexandra Saláka i Ondřeje Pavelce, kteří měli souhrnnou úspěšnost 88,28 procenta. Nejlepším střelcem mužstva se s třemi góly stal Aleš Hemský, který ale na začátku turnaje ani nepatřil do základní sestavy.

Trenér Hadamczik již před začátkem turnaje čelil kritice za to, že do týmu nenominoval několik hráčů, kteří patří v zámořské NHL z českého pohledu k nejlepším. Například Jiřího Hudlera, Jana Hejdu, Radima Vrbatu nebo Romana Poláka. Po neúspěchu v Soči vzroste tlak na jeho odvolání, samotný kouč ale oznámil, že odstoupit nehodlá.

Reklama

Související témata: