Hlavní obsah

Hadamczik dusil zlost, pak přecházel do ofenzivy. Mužstvo pracovalo dobře, hájil své působení u týmu

Soči

Muž na odstřel se snaží zachovat tvář. Fanoušci v Česku běsní z bídných výkonů českých hokejistů na olympijském turnaji v Soči, trenér Alois Hadamczik kritiku odmítá. Po čtvrtfinálovém kolapsu s USA (2:5) jím zloba evidentně cloumala. Dusil ji v sobě, nicméně při otázkách na oprávněnost setrvávat u týmu přecházel do ofenzivy. „To jsou účelové otázky,“ vyštěkl po krachu medailového snu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Trenér Alois Hadamczik při zápase s Američany.

Článek
Fotogalerie

Český tým vypadl z olympijského turnaje ve čtvrtfinále s USA. Jak vystoupení svého výběru hodnotíte?

Těžko se mi hledají slova. Mužstvo pracovalo velmi dobře, ale ve čtvrtfinále jsme dostali laciné branky. A se silným soupeřem, jakým byli Američané, se zápas těžko otáčí.

Nedomníváte se, že stejně jako v předešlých zápasech olympijského turnaje nedokázal český tým soupeři konkurovat v průběhu celého zápasu?

Naše mužstvo pracovalo v první třetině velmi dobře! Měli jsme více šancí než soupeř, ale výsledek před první přestávkou byl hodně nepříznivý. Hodně rozdílné byly ve čtvrtfinále výkony gólmanů. Američan Quick chytal velmi dobře, většinu našich příležitostí pokryl. Ondřej Pavelec neměl tolik štěstí.

Tudíž vyřazení přičítáte špatnému výkonu brankáře a jeho nedostatečnému štěstí?

Jde o zkušeného brankáře, ale proti Američanům neměl svůj den. Dostali jsme jednoduché góly, tohle mu nevyšlo.

V konečném účtování připadne českému výběru šesté místo a podruhé v řadě končí na olympijském turnaji ve čtvrtfinále. Jde o velké rozčarování?

S celkovým výsledkem spokojeni být nemůžeme. Nicméně kromě první poloviny zápasu proti Švédsku mužstvo pracovalo dobře.

Vážně jste přesvědčený, že v pořádku nebylo jen třicet minut úvodního vystoupení olympijského turnaje?

Na zevrubnější hodnocení je potřeba nějaký čas.

Vyčítáte si zpětně něco? Udělal jste nějakou chybu?

Samozřejmě, že se šlo vyhnout Americe ve čtvrtfinále, ale museli bychom porazit Švýcarsko v základní skupině, což se nepodařilo, přestože zápas byl vyrovnaný. Stejný osud mohl potkat Švédy, i jejich souboj se Švýcarskem byl hodně vyrovnaný. Jenže oni dokázali skórovat, my nikoliv.

Hodně velkým tématem bylo a zůstává složení nominace. I nadále jste přesvědčený o správnosti výběru?

Jsem přesvědčen, že jsme v dané situaci zvolili nelepší tým. Hráči, o nichž se diskutovalo, předvedli v Soči velmi dobré výkony. Tomáš Kaberle musel čelit pochybnostem, ale olympijský turnaj odehrál výborně. Až do zranění kyčle hrál dobře i tolik diskutovaný Michal Barinka. A Aleš Hemský odvedl v útoku s Michálkem a Krejčím velmi kvalitní výkony.

Hodláte z nezdaru vyvodit osobní zodpovědnost?

Zodpovídám za mužstvo i za výsledky. To je pochopitelné. Vybral jsem si tým s kolegy, a tudíž nesu odpovědnost. (podrážděně)

Hodláte tedy s ohledem na výsledek a výkony týmu rezignovat?

Nevidím žádný důvod, abych po prohře s tak silným týmem jako je Amerika, řešil, zda budu na lavičce národního mužstva pokračovat, nebo rezignuji! (rozzlobeně)

Budete předkládat analýzu turnaje vedení hokejového svazu. Očekáváte tlak na vaše odvolání?

To jsou účelové otázky! Nevím, jestli na ně mám vůbec odpovídat. Každý přece ví, že trenér musí turnaj nejprve hodnotit! A následně záleží na výkonném výboru, co bude.

Reklama

Související témata: