Hlavní obsah

Švédsko - Finsko 2:1Švédové otočili zápas s Finy a po osmi letech mohou získat olympijské zlato

MinutaMin. Tým Hráč Akce
27. Jokinen 0 : 1
32. Eriksson 1 : 1
37. Karlsson 2 : 1
Záznam online reportáže

Soči/Praha
Aktualizováno

Prvním finalistou olympijského hokejového turnaje v Soči jsou Švédové. Výběr Tří korunek otočil v Bolšoj aréně utkání s rivalem z Finska a vyhrál 2:1. Švédové tak můžou navázat na osm let starý olympijský triumf, tehdy v Turíně ve finále zdolali právě Finy 3:2. Soupeřem svěřenců Pära Martse bude vítěz druhého semifinále mezi Spojenými státy americkými a Kanadou.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Švédský obránce Erik Karlsson (uprostřed) se raduje z trefy v semifinále proti Finsku.

Článek
Fotogalerie

Oba severské týmy na sebe narazily i na minulých hrách ve Vancouveru, tehdy v základní skupině triumfovali Švédové 3:2. Semifinálová bitva v Soči začala velmi opatrně, a tak mnoho vzrušení před kteroukoli brankou k vidění nebylo.

Finové se museli obejít bez své gólmanské jedničky Tuukky Raska, jehož skolila chřipka, a tak mezi tři tyče vyjel Kari Lehtonen. Jako první zahrozil při přečíslení dvou na jednoho Fin Komarov, gólman Lundqvist jej ale vychytal lapačkou. Ve čtrnácté minutě po střetu obou kapitánů putoval Kronwall za faul na Selänneho na trestnou lavici a Finové hráli minutu a 25 vteřin dvojnásobnou přesilovku.

V ní byl blízko vedoucímu gólu právě Selänne, který startuje už na svých šestých olympijských hrách a ve své poslední sezóně v kariéře chtěl v Soči získat své první zlato pod pěti kruhy, jenže Lundqvist se promptně přesunul k pravé tyči a tutovku „finského bleska" betonem vykopl. A protože v závěru první třetiny zamířil mimo švédskou klec i Aaltonen, skóre dál zůstávalo bezbrankové.

Ve třetí třetině zase dělily centimetry od vyrovnání Finy, Ruutuova střela švihem totiž proletěla těsně nad Lundqvistovou klecí. A pak zase švédský gólman vytáhl perfektní zákrok lapačkou proti střele obránce Sala.

Nejproduktivnější bek turnaje Karlsson otočil skóre

Jenže ve 27. minutě už se změnilo. Olli Jokinen vypálil z ostrého úhlu, přesto našel skulinku v Lundqvistově výstroji a procedil puk za brankovou čáru. Rozhodčí sice nejprve vehementně rozpažoval, po konzultaci s kolegou u videa však názor změnil, gól uznal a Finové vedli. Ne však na dlouho. O pět minut později totiž Jonathan Ericsson nezištným pasem našel Louiho Erikssona, který neměl problém trefit odkrytou branku.

Švédy vyrovnávací zásah nastartoval a svému soupeři začali zle zatápět. Ve 37. minutě napřáhl od modré nejproduktivnější bek turnaje Karlsson a svou dělovkou propálil gólmana Lehtonena. A to mohlo být Finům vzápětí ještě hůř, po Kronwallově teči je však zachránila horní tyčka.

Ve třetí třetině zase dělily centimetry od vyrovnání Finy, Ruutuova střela švihem totiž proletěla těsně nad Lundqvistovou klecí. A pak zase švédský gólman vytáhl perfektní zákrok lapačkou proti střele obránce Sala. Na druhé straně mohl definitivně rozhodnout Loui Eriksson, jenže Lehtonen jeho pokus vyrazil lapačkou nad branku a udržel svému týmu naději na zvrat.

Jenže ten se nekonal. Švédové pozornou obrannou hrou kontrolovali v závěru nejtěsnější náskok a Finům už nepomohla ani 45 sekund trvající hra bez brankáře s šesti hráči v poli.

Hokej - muži, semifinále:
Švédsko - Finsko 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 32. L. Eriksson (Jonathan Ericsson, Bäckström), 37. E. Karlsson (Steen, D. Sedin) - 27. O. Jokinen (Vatanen). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Peel (USA) - Amell, Carlson (oba Kan.). Vyloučení: 5:2. Využití: 1:0. Diváci: 9476.
Švédsko: Lundqvist - Jonathan Ericsson, N. Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, E. Karlsson, Edler - L. Eriksson, Bäckström, D. Sedin - M. Johansson, Silfverberg, Landeskog - Steen, Berglund, Alfredsson - Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson - od 34. navíc Nyquist. Trenér: Pär Marts.
Finsko: Lehtonen - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Mikael Granlund, Immonen - T. Ruutu, O. Jokinen, J. Jokinen - Korpikoski, Kontiola, Aaltonen - Komarov, Pihlström, Lehterä. Trenér: Erkka Westerlund.
18:00, Kanada - USA

Reklama

Související témata:

Pavouk - Hokejový turnaj Soči 2014

  • Osmifinále

  • 18.02.14      18 : 00 Šajba
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    5 : 3
  • 18.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Švýcarsko Švýcarsko Lotyšsko Lotyšsko
    1 : 3
  • 18.02.14      09 : 00 Bolšoj
    Slovinsko Slovinsko Rakousko Rakousko
    4 : 0
  • 18.02.14      13 : 30 Bolšoj
    Ruská federace Rusko Norsko Norsko
    4 : 0
  • Čtvrtfinále

  • 19.02.14      18 : 00 Šajba
    Spojené státy USA Česká republika Česko
    5 : 2
  • 19.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Kanada Kanada Lotyšsko Lotyšsko
    2 : 1
  • 19.02.14      09 : 00 Bolšoj
    Švédsko Švédsko Slovinsko Slovinsko
    5 : 0
  • 19.02.14      13 : 30 Bolšoj
    Finsko Finsko Ruská federace Rusko
    3 : 1
  • Semifinále

  • 21.02.14      18 : 00 Bolšoj
    Spojené státy USA Kanada Kanada
    0 : 1
  • 21.02.14      13 : 00 Bolšoj
    Švédsko Švédsko Finsko Finsko
    2 : 1
  • Finále

  • 23.02.14      13 : 00 Bolšoj
    Kanada Kanada Švédsko Švédsko
    3 : 0
  • 22.02.14      16 : 00 Bolšoj O 3. místo
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    0 : 5