Hlavní obsah

Trenér Hadamczik končí u hokejové reprezentace. Vystřídá ho Růžička?

Praha
Aktualizováno

Končí, už prý nechce čelit útokům médií a tak se kouč hokejové reprezentace Alois Hadamczik rozhodl rezignovat na svou funkci. Dnes si vše definitivně promyslel a pak své rozhodnutí sdělil české hokejové generalitě. Podle šéfa svazu Tomáše Krále by o Hadamczikovu nástupci mělo být rozhodnuto v horizontu několika dnů. Vše ukazuje na to, že národní tým znovu převezme Vladimír Růžička, pod jehož vedením získali hokejisté naposledy zlato na MS v Německu v roce 2010.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kouč Alois Hadamczik s týmem proplul jen do čtvrtfinále. A pak rezignoval.

Článek

Po šestém místě na olympiádě v Soči čelil Hadamczik silné kritice, kterou ale považoval za neoprávněnou. „Nevidím žádný důvod, abych po prohře s tak silným týmem, jako je USA, řešil, zda budu na lavičce národního mužstva pokračovat, nebo rezignuji," nepřipouštěl si bezprostředně po vyřazení českého týmu konec ve funkci.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

V anketě serveru Sport.cz, v které vyjádřilo svůj názor více než 50 000 čtenářů, bylo ale 90 procent hlasujících pro Hadamczikův odchod z pozice reprezentačního trenéra. Tlak na jeho odvolání neslábl a jednašedesátiletý trenér nakonec odstoupil a v poledne o tom informoval předsedu hokejového svazu Tomáše Krále.

Hadamczikovo druhé období ve funkci začalo dvěma bronzy ze světových šampionátů 2011 a 2012. Loni na mistrovství světa ve Švédsku ale tým s mnoha posilami z NHL pod jeho vedením naprosto zklamal. Totéž se opakovalo na olympiádě, kde český národní tým za nejlepšími výrazně zaostával. „S celkovým výsledkem spokojeni být nemůžeme, ale kromě první poloviny duelu se Švédskem mužstvo pracovalo dobře," vedl si svou Hadamczik. V pondělí ale své rozhodnutí změnil.

„Jestliže se stalo, co se stalo a chtějí mi poroučet takoví nýmandové, kteří jen píšou do novin, nemají žádnou školu a začínají mi říkat, jaký mám a nemám systém, jestli jsem s někým mluvil a nemluvil, jestli měl brankář chytat nebo neměl, tak jsem si říkal, ať to dělá někdo jiný. Od dnešního dne nebudu národní tým trénovat, budu ho sledovat a budu mu fandit," odůvodňoval Hadamczik pro Hitrádio Orion své rozhodnutí.

Jandač zatím odmítl, Růžičku by prý Slavia uvolnila 

Středeční jednání výkonného výboru hokejového svazu tak bude projednávat nejen trenérovo hodnocení vystoupení v Soči, ale i jméno Hadamczikova nástupce. Mluví se o Vladimíru Růžičkovi, nebo Josefu Jandačovi, kteří však mají rozdělanou práci v klubech. Variantou by mohl být i Slavomír Lener.

"Mělo by být jasno v horizontu několika dnů. I proto, že před sebou máme akce v dubnu, pak i Švédské hry a mistrovství světa v Bělorusku," řekl dnes ČTK Král, který už má prý svoji představu i připravené varianty. Do středy je však veřejnosti prozradit nehodlá. Naznačil jen, že by Hadamczika měl vystřídat kouč, který má v současnosti závazky v klubu. "Situaci každopádně zmapovanou máme a víme, jak vypadají smlouvy oslovených adeptů v jejich klubech a podmínky jejich kontraktů," uvedl Král.

"Osobně bych to raději viděl tak, abychom s nastupujícím trenérem podepsali kontrakt do domácího mistrovství světa v Praze 2015. Aby se po této sezóně nemusely dělat další změny. Nemohu ale samozřejmě nijak garantovat, že to tak opravdu bude," upozornil Král.

Od tragické smrti Ivana Hlinky v srpnu 2004 se na postu trenéra hokejové reprezentace točí pouze dvě jména a zdá se, že to tak bude pokračovat i po Hadamczikově pondělní rezignaci. Server aktuálně.cz totiž citoval majitele Slavie Richarda Benýška, který uvedl, že vedení pražského celku by se Růžičkovu případnému uvolnění pro potřeby národního týmu nebránilo. "Slavia by byla rázem v těžké pozici, protože na Růžičkovi staví. Loni jsme s ním prodloužili dlouhodobý kontrakt, ale už dlouhodobě upozorňujeme na současnou situaci a jsme připraveni podat českému hokeji pomocnou ruku," dodal Benýšek.

Zatímco samotný Růžička nastálou situaci do středečního jednání výkonného výboru svazu rovněž komentovat nechce, další z potencionálních adeptů a trenér pražské Sparty Josef Jandač už prý Královi své stanovisko sdělil. "Reprezentaci trénovat chci, ale musí být na to správný čas. Mám smlouvu ve Spartě, proto jsem reprezentaci zavrhl," řekl Jandač pro aktuálně.cz a dodal: "Podle mě Vláďa Růžička po té nabídce skočí."

Je správné, že Alois Hadamczik odstoupil z postu trenéra hokejové reprezentace?
Ano
86,1 %
Ne
13,9 %
Celkem hlasovalo 62127 čtenářů.

Reklama