Hlavní obsah

České hokejové reprezentaci se v zámoří vysmívali. Ale dresy s vlajkou vychvalují

Praha

Hned po oznámení české nominace hokejového týmu pro olympiádu v Soči se ze zámořských médií ozývaly nechápavé a posměšné reakce označující národní mužstvo málem za spolek důchodců. Češi v Soči neuspěli podle představ, takže předpovědi severoamerických žurnalistů se více méně naplnily. Tamní kritici ale nebyli k výběru trenéra Aloise Hadamczika až tak nesmlouvaví, alespoň ocenili krásu českých dresů.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Český brankář Alexander Salák ve "vlajkovém" českém dresu.

Článek
Fotogalerie

Hokejový magazín The Hockey News zařadil „venkovní" sadu dresů s motivem české vlajky co do krásy na čtvrtou příčku. „Češi udělali celou řadu podivných kroků, ať už ve výběru hráčů či následném využití těch, které nominovali. Ale design dresů inspirovaný státní vlajkou hodně zaujal. Jenže, jak už to bývá, oblečení nepatří mezi nejdůležitější hokejové zbraně," hodnotil magazín s ohledem na výsledky Jágra a spol. v Soči.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Jako vůbec nejhezčí označil dresy finské, rovněž inspirované státní vlajkou. „Teemu Selänne se ukázal ve velkém stylu, a to jak obrazně, tak doslovně. Finové měli vždy na mezinárodní scéně hezké dresy, letošní edice je ale geniálním kouskem. Pokračování horizontálního pruhu přes ramena bylo velmi dobrým plánem. Jednoduchostí se v tomto případě došlo takřka k dokonalosti," chválí The Hockey News dres s modrým finským křížem přes sněhově bílé dresy.

Na druhé místo zařadil dresy slovenské, na nichž vyzdvihuje přímočarý design a především vepsaná slova národní hymny. Ani týmu kolem Zdena Cháry však líbivé svršky mnoho štěstí nepřinesly. Slováci skončili po osmifinálové porážce od Čechů až na jedenáctém místě a kromě výprasku od Američanů si odvezli také ostudnou porážku se Slovinskem.

A právě slovinské dresy s ne úplně obvyklou zelenou barvou figurují v žebříčku zámořského magazínu na třetí příčce. Slovince však může těšit, že oslnili především na ledě a na rozdíl od Čechů či Slováků své předolympijské ambice několikanásobně překročili. Zahráli si poprvé v historii olympijské čtvrtfinále, což se tentokrát nepodařilo třeba posledním vicemistrům světa ze Švýcarska.

Reklama

Související témata: