Hlavní obsah

Řepík po těsné výhře nad outsiderem: Lepší těžká prověrka než hladký triumf

Radek Malina (Pchjongčchang)Sport.czPrávo

Měl za úkol hlavně defenzivu, ale stal se spasitelem české hokejové reprezentace. Ač nastoupil ve čtvrté formaci byl útočník Michal Řepík klíčovým mužem při vítězství 2:1 nad Korejci v úvodním duelu skupiny A na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu. Na vyrovnávací gól v přesilovce nahrál, vítězný pak v oslabení vstřelil.

Foto: ČOV/Pavel Lebeda

Radost Michala Řepíka z gólu.

Článek

Byla cesta k zisku tří bodů nad outsiderem složitější, než jste si představovali?

Čekali jsme, že domácí budou hodně urputní. Možná jsme doufali, že vstřelíme více gólů. Šance jsme měli, ale Dalton v korejské brance až na dvě střely vše pochytal. Je jasné, že se musíme zlepšit. Určitě je třeba rychleji posouvat puky, dostávat se lépe z třetiny.

Nedalo se lépe vypořádat s vysokou vytaženou obranou Korejců?

Jak nás napadli hluboko v našem pásu, nutili nás házet puky po mantinelech, tam na nás chodili a velmi těžko jsme se pak dostávali ze třetiny. Nebo rozhodně ne tak hladce, jak bychom si představovali. Ale je třeba vidět i pozitiva. Dali jsme gól v přesilovce, ubránili všechna oslabení. Na tom můžeme stavět.

Zpočátku se zdálo, že úkolem vaší řady je bránit elitní útok Korejců. Jaké byly přesně pokyny od trenérů?

Asi budeme na led naskakovat proti prvním řadám protivníků, abychom je ubránili a dali dalším klukům šanci hrát proti v uvozovkách slabším lajnám.

Byť útočník udržovací formace, podepsal jste se pod obě vstřelené branky, což je skvělá bilance. Nejprve přihrávkou na gól v přesilovce Kovářovi, pak individuální akcí v oslabení.

V přesilovce jsme ukázali jednu z věcí, které chceme hrát. Otevřel se mi prostor a viděl jsem Kováře před brankou, Korejci ho neuhlídali, a tak uklidil puk do branky. Při druhém gólu soupeři puk přeskočil hokejku, já mířil brankáři na teploměr. Dojížděl jsem k Daltonovi, byť jsem neviděl, kde je kotouč. Když mu puk vypadl, jen jsem ho dorazil.

Byl jste v daném okamžiku přesvědčený, že zápas už máte pevně v moci a po úvodním direktu bude cesta k vítězství snadná?

Korejci pak neměli extra moc šancí, nic vážného. My jsme si naopak příležitosti vytvořili, ale efekt nebyl žádný. Na druhou stranu je možná lepší, že to bylo ubojované, a prošli jsme tak těžkou prověrkou před střetem s Kanadou, než kdybychom s Korejci slavili hladký triumf.

Reklama

Související témata: