Hlavní obsah

OSR - Německo 4:3 PPNeskutečné drama! Němce dělilo 56 sekund od zlata, nakonec však slaví sborná

Aktualizováno

Neskutečné drama hodné bitvy o olympijské zlato! Sborná, největší favorit na vítězství v olympijském turnaji hokejistů, vyhrála, ale finále pro sebe urvala až v prodloužení. Němci si tak musejí na historický triumf ještě počkat. Zápas rozhodl v čase 69:41 při přesilové hře Kirill Kaprizov.

Foto: Jae C. Hong, ČTK/AP

Ruský hokejista Nikita Gusev dal v olympijském finále Německu dvě branky, jeho druhá trefa znamenala prodloužení bitvy o zlato.

Článek
Fotogalerie

Podle expertů to měla být jednoznačná záležitost, také sázkové kanceláře pasovaly do role favorita výběr složený z ruských bohatýrů. Jenže dění na ledě tak nevypadalo. Německý gólman Aus den Birken spolehlivě chytal ruské pokusy a skóre bylo dlouho 0:0. Nakonec ale přece jenom kapituloval. Favorit se ujal vedení půl sekundy před koncem první třetiny zásluhou Vojnova.

Kdo čekal, že Němce tenhle zásah dostane do kolen, byl na omylu. Hrála se dál otevřená partie, kdy papírový outsider využíval každé příležitosti k zakončení. A těsně před polovinou utkání se dočkal odměny. Po zaváhání ruského gólmana Košečkina srovnal skóre Schütz. Trefu ještě překontroloval sudí u videa, ale vše bylo v pořádku.

Třetí dvacetiminutovka nijak nevybočila, neúprosná bitva o každou píď ledu pokračovala. Hokejovost Němci nahrazovali bojovností. Co však mohlo potěšit diváky, začaly padat branky. A k vidění byla neskutečná koncovka.

Když v 54. minutě Gusev poslal sbornou do vedení Gusev, možná už se Rusové viděli se zlatou medailí. Jenže vedení jim vydrželo jen deset sekund. Němci z prvního útoku po rozehrání využili chyby obrany a Kahoun vyrovnal. A to nebylo všechno. Borci ve zlatých dresech vycítili šanci, kterou ještě znásobil v 57. minutě Müller gólem na 3:2. V tu chvíli byli Němci v sedmém nebi. Ke zlatu pro ně bylo hodně blízko.

Naděje Němců ještě zvýšil Kalinin, který zbytečným faulem poslal favorit do čtyř. Kouč sborné ale odvolal brankáře a sborná vsadila na hru vabank. A risk se jim vyplatil, v oslabení Gusev 56 sekund před koncem třetí třetiny srovnal na 3:3 a vynutil si prodloužení.

V něm dostala sborná výhodu přesilové hry a tu dokázala využít. Hrdinou se stal Kirill Kaprizov, který propálil německého gólmana a odstartoval zlatou ruskou radost.

Rusové, kteří dosud všechny triumfy vybojovali ještě v dobách bývalého Sovětského svazu a naposledy v roce 1992 v Albertville jako Společenství nezávislých států, získali třináctý cenný kov. Němci dosáhli historického úspěchu a mají třetí olympijskou medailí po bronzech z let 1932 v Lake Placid a 1976 v Innsbrucku.

Český tým se dostal do semifinále poprvé od roku 2006, kdy v Turíně získal bronz. Vylepšil šesté místo z minulých her v Soči.

Hokej (Kangnung):
Muži - finále:
OSR - Německo 4:3 v prodl. (1:0, 0:1, 2:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 20. Vojnov (N. Gusev, Kaprizov), 54. N. Gusev (Kaprizov, Dacjuk), 60. N. Gusev (Kaprizov, Zub), 70. Kaprizov (N. Gusev, Vojnov) - 30. Schütz (Macek, Hager), 54. Kahun (Mauer, Ehliz), 57. J. Müller (Ehliz, Hördler). Rozhodčí: Lemelin (USA), Rantala - Suominen (oba Fin.), Dahmén (Švéd.). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 5075.
OSR: Košečkin - Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nestěrov, Zub, Zubarev, Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovalčuk - Kaprizov, Dacjuk, N. Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Grigorenko, Kablukov, Tělegin - Mozjakin. Trenér: Oleg Znarok.
Německo: Aus den Birken - Boyle, Ehrhoff, Y. Seidenberg, J. Müller, M. Müller, Hördler, B. Krupp - Reimer, Hager, Schütz - Noebels, M. Goc, Macek - Mauer, Kahun, Kink - Ehliz, Fauser, Wolf - Plachta. Trenér: Marco Sturm.
Konečné pořadí:
1. OSR
2. Německo
3. Kanada
4. ČR
5. Švédsko
6. Finsko
7. USA
8. Norsko
9. Slovinsko
10. Švýcarsko
11. Slovensko
12. Korea

Reklama