Hlavní obsah

VIDEO: Trénink na roli vlajkonošky? Vezmu větev, prostěradlo a budu mávat, usmívá se Strachová

Praha

Sedmého února přivede jako vlajkonoška českou výpravu na stadión Fišt, kde bude zahájena zimní olympiáda. A jako první z českých olympioniků Šárka Strachová také nafasovala kolekci oblečení. V Soči bude obhajovat slalomový bronz z Vancouveru.

Šárka Strachová se chystá na roli vlajkonošky.Video: Sport.cz

 
Článek

Jak se vám zamlouvá olympijské oblečení?

Mně se kolekce moc líbí, je veselá, bílá, což je základ zimy. Oblečení, které jsem si vyzkoušela, perfektně sedí, materiály jsou příjemné. Myslím, že na zahájení budeme zářit.

Vás na něm čeká role vlajkonošky. Už jste si zjišťovala, co všechno obnáší?

Ještě ne, bude dost času. Ale pokud chci někoho pobavit, tak říkám, že půjdeme sebrat velkou větev, natáhneme prostěradlo a budu trénovat mávání, aby to hezky vlálo, protože to je nejdůležitější, aby ta naše krásná vlajka byla dobře vidět. (úsměv)

Zahájení proběhne už za dvacet dnů. Co do té doby ještě chcete stihnout vyladit?

Pracujeme na formě, můžu říct, že výkonnost stoupá a jde správným směrem. Sice jsem výsledkově nebyla tam, kde bych chtěla, ale rozdíly byly minimální. V superkombinaci chybělo půl sekundy ke čtvrté příčce, v posledním slalomu stejný kousek k šestému místu. Vím, kde ta rezerva je, abych mohla zajet do pětky a možná, jak doufám, i na bednu.

Počítáte tedy v Soči jen se slalomem a superkombinací? Jet můžete všechny disciplíny.

Počítám jen s těmito dvěma. Obří slalom jsme se rozhodli oželet. Moje výkonnost v něm není špatná, ale není na medaili. Proto se soustředíme na kombinaci a na slalom.

Obě disciplíny dělí jedenáct dnů. Zůstanete během nich v Soči?

Myslím, že na pár dnů odcestujeme pryč, protože tréninkové podmínky na těch velkých akcích většinou nejsou dobré. Je tam obrovský přetlak na tréninkovém kopci.

Vaše předloňské zdravotní potíže mají za následek slabší funkci hypofýzy, a tak si musíte dodávat růstový hormon uměle. Jak velká je to pro vás nepříjemnost?

Věřili jsme, že hypofýza nebyla natolik poškozena, ale bohužel je poškození větší a nezvládá růstový hormon vyrábět, jak by měla. Kdybych nesportovala, tak ho beru dávno. Jsem mladá holka a je důležité, abych byla zdravá, ale jsem obecně proti lékům a chemii, věřila jsem, že se to srovná. Bohužel hodnoty šly na podzim rapidně níž k 30-40 procentům, což už byl závažný problém. Musela jsem zažádat o výjimku, poslat ji na antidopingový výbor a každý den si hormon injekčně aplikuji, jako diabetici inzulin. Jde jen o to si zvyknout, každý den před spaním si dám přesnou dávku, protože tělo hormon normálně produkuje přes noc.

Reklama