Hlavní obsah

Koudelkovi bylo tak zle, že se olympiádou vůbec netrápil

Praha

Překonal vážné zdravotní potíže a těší se na druhý olympijský start. Český skokan na lyžích Roman Koudelka měl během podzimu minulého roku tak zásadní problémy, že se hrozbou absence v Soči vůbec netrápil. Tak zle mu bylo.

Foto: Sport.cz

Skokan na lyžích Roman Koudelka

Článek

Ale nyní je téměř fit, na posledních závodech prokázal výkonnost hodnou reprezentace, tudíž o bitvy pod pěti kruhy nepřijde.

„I když jsem byl jen doma bez zátěže, měl jsem takové stavy, že jsem na skoky vůbec nemyslel," vypráví čtyřiadvacetiletý Koudelka. „Minulý rok mi to na můstcích nešlo a já byl hodně nešťastný. Teď jsem si říkal, že dám cokoliv, když bude sloužit zdraví a nebudu mít formu," podotýká skokan.

Koudelku od října trápily potíže s krční páteří, nevysvětlitelné bolesti hlavy, stavy úzkosti a nenadálé bušení srdce. Nemohl vůbec skákat. „Problémy už jsou pryč. Někdy mě ještě bolí za krkem, ale možná jde jen o důsledek cestování a námahy. Nejsem ještě ve stoprocentním stavu, ale jsem schopen trénovat i závodit," přesvědčuje Koudelka.

Asi jsem potřeboval vypnout, říká Koudelka

Jak zdravotní trable přemohl? „Absolvoval jsem mnoho rehabilitačních cvičení, hodně mi pomáhaly sauny a klidový režim. Tělo si odpočinulo a nabralo novou sílu. Asi jsem potřeboval vypnout," přemítá Koudelka.

První skoky absolvoval už šestadvacátého prosince, přestože lékaři mu nakázali klid ještě deset dnů po Novém roce. „Věděl jsem, že by šlo o strašně dlouhou pauzu, kterou bych už nedohnal. Cítil jsem se relativně dobře, a proto jsem šel zkusit můstek, o čemž doktoři neměli tušení," připouští Koudelka, že motivace olympijských her přebila i riziko zranění.

„Kdybych čekal, na nominaci bych asi nedosáhl." Nejprve absolvoval závod v Ga-Pa (61. místo), ve čtvrtek ve Wisle prošel z kvalifikace do závodu, v neděli v Zakopaném pak v soutěži družstev přispěl k šestému místu a vedení svazu definitivně potvrdilo Koudelkovu cestu do Soči. „Ve Wisle jsem se cítil dobře. V Zakopaném mi docházely síly. I proto se zaměřím na techniku i kondici," vypravuje Koudelka.

„Od středy budu trénovat ve Wisle na můstku. Na místě budou i Poláci, takže budu mít porovnání s nejlepšími. Zvládnu deset jedenáct skoků denně. Za tři dny jde o číslo, které člověka výkonnostně posune," věří Koudelka. „Pak zapracuju na fyzičce v posilovně. Musím ale vzít rozum do hrsti a soustředit se na náplň. Nebudu si dávat objemy jako v plné zátěži," přemítá Koudelka. „Musím se zvednout, protože nechci jet do Soči jen jako turista a plácat se někde na chvostu," dodává odhodlaně.

Reklama