Hlavní obsah

Sdruženář Portyk si zlomil prst, jeho start v Soči je ohrožen

Praha

Sedmnáctiletý sdruženář Tomáš Portyk si při pádu v dnešním běžeckém tréninku zlomil prsteníček na pravé ruce. Přijde tak o nadcházející juniorský světový šampionát ve Val di Fiemme, kde měl velké medailové naděje, a zkomplikoval se také jeho start na olympijských hrách v Soči.

Foto: Tomáš Nohejl

Tomáš Portyk mladší (vlevo) se svým otcem a zároveň trenérem Tomášem Portykem starším.

Článek

Mladí čeští reprezentanti v severské kombinaci trénovali v polském středisku Jakuszyce před odjezdem na juniorské MS, které začne 27. ledna. "Tomáš najel ve stopě na kámen nebo nějakou nerovnost. Setrvačností přepadl dopředu a pravou ruku si plnou vahou přiklekl k zemi," uvedl reprezentační asistent Vladimír Šmíd v tiskové zprávě.

Portyk se podrobil operaci v nemocnici ve Vysokém nad Jizerou. "Kdyby mu lékaři prst pevně zafixovali, doba léčby by trvala minimálně pět nebo šest týdnů. To by znamenalo konec nadějí na olympiádu v Soči. Doktor Kebrle se proto rozhodl pro vnitřní zpevnění zlomeniny speciální kovovou výztuží. V optimálním případě by tak mohla kost srůst za čtrnáct dnů," dodal Šmíd.

Portykovi patří v SP 42. místo, z českých sdruženářů je lepší jen Miroslav Dvořák. "V každém případě uděláme maximum pro to, aby byl Tomáš pro olympijské hry zdravý. V této sezoně patří k našim nejlepším závodníkům a ve Světovém poháru seniorů pravidelně boduje. Bez něj by také byla citelně oslabená sdruženářská štafeta. V pondělí absolvuje kontrolu a po ní rozhodneme s trenéry o další formě přípravy," řekl předseda svazového úseku severské kombinace Radek Cikl.

Reklama

Související témata: