Hlavní obsah

Morgenstern po těžkém pádu nechybí v rakouské nominaci na OH

Vídeň

Skokan na lyžích Thomas Morgenstern nechybí v rakouské nominaci na olympijské hry. Trojnásobný olympijský vítěz bude v Soči závodit přibližně měsíc poté, co se vážně zranil při těžkém pádu v tréninku na závod Světového poháru v letech na můstku Kulm.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Rakouský skokan na lyžích Thomas Morgenstern

Článek

Sedmadvacetiletý závodník už minulý týden na rehabilitační klinice v Klagenfurtu, kde se zotavuje po propuštění z nemocnice v Salcburku, prohlásil, že z lékařského hlediska jeho startu v Soči nic nebrání. "Nechci kariéru končit pádem," prohlásil tehdy Morgenstern.

Podle šéftrenéra rakouského svazu Alexandera Pointnera, jenž skokanovi slíbil, že mu bude držet do poslední chvíle místo, si Morgenstern svými výkony v sezóně nominaci zasloužil. V aktuálním ročníku skončil Morgenstern ve Světovém poháru pětkrát na stupních vítězů, závod v Titisee-Neustadtu vyhrál.

Den po vítězství ale na německém můstku v dalším závodu spadl. Stejně jako o měsíc později v Kulmu ztratil nakrátko vědomí, napoprvé ale vyvázl jen s naraženinami a zlomeným prstem na ruce. S dlahou pak absolvoval Turné čtyř můstků a vybojoval celkově druhé místo. Druhý těžký pád ho postihl 10. ledna, v Kulmu utrpěl těžký otřes mozku s lehkým krvácením do mozku a zhmoždění plic. Několik dní strávil na jednotce intenzivní péče, podle lékařů se ale zotaví bez následků

V pětičlenné rakouské nominaci skokanů Morgenstern figuruje společně s vítězem Turné čtyř můstků Thomasem Diethartem, Michaelem Hayböckem, Andreasem Koflerem a Gregorem Schlierenzauerem. Kvalifikace na úvodní závod na středním můstku je v Soči na programu 8. února, o medaile se bude bojovat o den později. Na velkém můstku bude kvalifikace 14. února.

Reklama