Hlavní obsah

Stane se unikátní obojživelnicí? O Ledecké bude jednat prezidium lyžařské federace

Praha

Byl by to nezvyklý krok, přesto není zcela vyloučený. Naděje osmnáctileté zimní obojživelnice Ester Ledecké, že se na olympiádě v Soči kromě snowboardingu představí i na lyžích, stále žije.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká.

Článek

Reprezentační trenér Tomáš Bank tuto možnost naťukl v debatách s funkcionáři Mezinárodní lyžařské federace FIS. „Naděje je, prezidium FIS přímo v Soči má řešit, jestli se ještě neuvolní nějaké další místo. Není úplně jasné, jestli ve čtvrtek nebo v pátek,“ říká předseda úseku alpských disciplín Aleš Krýzl. Moc času ale není, sjezdaři míří do Soči už v úterý.

Stihla by oboje

Ledecká by jednoznačně uvítala, kdyby mohla před svými snowboardovými disciplínami, které jsou na konci programu her, závodit i na sjezdovkách v prvním týdnu. „Stihnout se to dá v pohodě, na přechody z lyží na snowboard jsem trénovaná,“ ujišťuje Ledecká, která by se chtěla představit ve sjezdu, super-G, superkombinaci i obřím slalomu.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Pro lyžařskou federaci je unikátní příběh dívky, která se mezi nejlepší prosadila ve dvou odlišných sportech, atraktivní. „To je také jediný důvod, proč se tím zabývají,“ připouští Krýzl.

„Nevím, podle jakého pravidla by to povolili, snad udělením nějaké divoké karty, o níž se normálně neví. Nicméně generální sekretářka FIS Sarah Lewisová nám dala naději, že se to může povést,“ říká Krýzl.

Odmítá kritiku

Ledecká skončila v domácím žebříčku alpských lyžařů devátá, Česko zatím získalo osm míst. „Musím odmítnout, co říkal Janek, že je to nespravedlivé a neuznáváme aktuální formu. Kritéria se neměnila, všichni je znali dopředu a i podle nich závodili,“ reaguje Krýzl na kritiku Ledecké otce, populárního zpěváka.

„Kdyby měl Filip Trejbal, který skončil před Ester, pocit, že se na něj tlačí, místo Světového pohárů by jezdil Evropský a ty body si nahrabal. Nicméně je úžasné, jak se Ester prosadila na deváté místo a budeme věřit, že i to jí bude stačit,“ dodává Krýzl.

Reklama

Související témata: