Hlavní obsah

Nemůže sama dýchat ani polykat! Stav ochrnuté lyžařky Souzaové je i po operaci kritický

Salt Lake City

Stačil okamžik a všechny plány a cíle se zbortily jako domeček z karet. Brazilská freestylistka Laís Souzaová, která chtěla startovat v akrobatických skocích na lyžích na ZOH v Soči a minulý týden po nehodě ochrnula, zůstává i po operaci v kritickém stavu. Podle lékařů nedokáže bývalá gymnastka, která se dvakrát zúčastnila i letních olympijských her, sama dýchat ani polykat.

Foto: Profimedia.cz

Brazilka Laís Souzaová ještě jako gymnastka.

Článek

Pětadvacetiletá Brazilka si poranila třetí a čtvrtý krční obratel po nárazu do stromu při lyžování v Utahu, kde čekala na konečné potvrzení své nominace do Soči. Lékaři se nejprve dva dny snažili obratle srovnat do správné pozice pomocí závaží připevněných na temeni hlavy. Nakonec se ale nevyhnuli chirurgickému zákroku.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

"Je na přístroji, který v podstatě obstarává veškeré dýchání za ni," řekla ošetřující lékařka Holly Ledyardová s tím, že dokud Souzaová nedokáže dýchat sama, bude její stav kritický.

"Chce to čas"

O vyhlídkách na uzdravení nechtěli lékaři spekulovat. "Lidé se po takových zraněních mohou zotavit, ale chce to čas. Může to trvat týdny, měsíce až roky," řekl neurochirurg Andrew Dailey, který lyžařku operoval.

Souzaová soutěžila ve sportovní gymnastice na OH 2004 v Aténách a o čtyři roky později v Pekingu, o start v Londýně ji před dvěma lety připravila poraněná ruka. Akrobatickým skokům na lyžích se věnuje od loňska. V této sezóně absolvovala tři závody Světového poháru, jejím maximem bylo 23. místo z Val St. Come. Na přímý postup do Soči nedosáhla, po přerozdělení nevyužitých startovních míst ale figurovala v brazilské nominaci.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články