Hlavní obsah

Není doba kamenná, nechápe Šlesingr zabíjení psů

sob (Soči)Sport.czPrávo

Když se mu něco nelíbí, ozve se. Tím spíše, pokud se to týká ochrany přírody. A tak biatlonistu Michala Šlesingra nadzvedla zpráva, že radnice v Soči nařídila zabít tisíce potulných psů, kteří se po městě pohybovali.

Foto: Petr Horník, Právo

Biatlonista Michal Šlesingr.

Článek

Alexej Sorokin, zástupce firmy zodpovědné za odchyt a usmrcení psů, akci odůvodnil tím, že psi způsobovali řadu problémů. „Kousali i děti. A při zkoušce slavnostního zahájení jeden z nich na stadión Fišt vběhl. Nedej bože, kdyby se to stalo i při samotném ceremoniálu, to by byla ostuda pro celou zemi," citovala ho agentura AP.

Šlesingr neměl pro podobné argumenty pochopení, a tak na své internetové stránky sepsal kritický pohled. A nestačil se divit, jaký vzbudil ohlas. „Byl jsem mile překvapený, kolik lidí si to přečetlo. Za ty tři dny jsem měl asi 14 000 návštěv, tolik obyčejně nemám za měsíc," pochvaloval si zvýšenou publicitu.

Zdaleka ne všechny reakce ale měl souhlasné. „Spousta lidí si to vyložila jako nějakou protiruskou propagandu. Ale já nemám nic proti Rusku jako takovému, ani místním lidem. Jen mám určité výhrady proti konkrétním věcem," vysvětloval.

Za svým názorem si stojí

„Někteří lidé mi psali, že se zajímám o zvířata a netrápí mě problémy lidí jako třeba teď na Ukrajině. Tak to není. Olympiáda se mě nějakým způsobem dotýká, tak jsem víc ve střehu u věcí, které s ní souvisí. Proto jsem psal o zvířatech, ne o lidských právech, protože jim se i média věnují víc," říkal Šlesingr, jenž má sám doma dva psy.

Za svým názorem si stojí. „Možná bych trochu jinak volil slova, když vidím, jak se to pochopilo. Ale napsal bych to znovu," ujišťoval. „Nejsme přece v době kamenné, ale ve 21. století. Tak bychom se mohli chovat trochu humánně k lidem i zvířatům," zlobí se dvojnásobný medailista z mistrovství světa, byť chápe, že přemnožení psů může znamenat potíže.

„Dá se ale přece řešit úplně jinou cestou. Kdyby tu byly útulky a někdo se tím zabýval průběžně, k přemnožení nemůže dojít," tvrdí biatlonista. „A jestli tu ti psi běhali předtím, mně by to nevadilo. Vždyť vesnice jsou stejně oplocené a my bychom se s nimi nepotýkali," říká.

Nebylo to poprvé, kdy se mu nelíbilo zacházení se zvířaty. Když před rokem dostal jako cenu na finále Světového poháru v ruském Chanty Mansijsku plyšáka vyrobeného ze zlaté lišky, pořadatelům se ji rozhodl vrátit. „Je hezký, ale když si uvědomím, že jen kvůli tomu musela jedna z lišek zemřít, je to perverzní," naštval se tehdy.

Reklama

Související témata: