Hlavní obsah

Machurovi se nelíbí, že Strachová bere růstový hormon

Bývalému koulaři Remigiu Machurovi se nelíbí, že slalomářka Šárka Strachová legálně užívá růstový hormon, za jehož nález v minulosti dostal dvouletý zákaz činnosti jeho syn. Na podle něj dvojí metr v posuzování, co je a co není doping, si Machura starší stěžoval v otevřeném dopisu. Antidopingový výbor České republiky mu odpověděl, že jeho reakce je neadekvátní a uvedené názory škodí boji proti dopingu.

Foto: Giovanni Auletta, ČTK/AP

Šárka Strachová.

Článek

"V žádném případě nejde o nic osobního proti paní Šárce Strachové, nýbrž a jenom o podání vysvětlení použití dvojího metru ČOV," uvedl Machura v dopisu adresovaném Českému olympijskému výboru a Antidopingovému výboru ČR. V tom tvrdil, že Strachovou uznalo lékařské konzilium za zdravou. "A tudíž tento její a vámi schválený nárok na použití dopingu za účelem zvýšení sportovní výkonnosti není oprávněný," zlobil se český rekordman Machura, který měl kdysi pozitivní test na stanozolol.

"Otevřený dopis pana Machury staršího svědčí o zásadní neznalosti současného znění antidopingových norem. Reakce je neadekvátní a uvedené názory boji proti dopingu škodí. Je proto velmi smutné takto veřejně zdravotní stav Šárky Strachové hodnotit a bagatelizovat," uvedl Antidopingový výbor České republiky.

Strachová bere hormon, aby byla zdravá

Strachová bere růstový hormon, protože její nádorem poškozená hypofýza, kterou jí museli lékaři v roce 2012 operovat, ho produkovat nedokáže. "Beru to, abych byla zdravá. Hodnoty hormonu na podzim rapidně klesly ke 30-40 procentům normálu, což už byl závažný problém," zveřejnila slalomářka letos v lednu.

Bronzová olympijská medailistka ve slalomu z Vancouveru 2010 a majitelka kompletní sbírky medailí z mistrovství světa se po komunikaci s Antidopingovým výborem ČR obrátila na antidopingovou koordinátorku v Mezinárodní lyžařské federaci (FIS) a na základě lékařských zpráv dostala výjimku k užívání hormonu.

"Byly určeny přesné podmínky (dávka, délka používání, kontroly atp.) tzv. terapeutické výjimky. Sportovkyně dokonce všechny tyto záležitosti veřejně oznámila, aby se předešlo případným dohadům," uvedl Jaroslav Větvička, šéflékař českého olympijského týmu v Soči. "Terapeutické výjimky dovolují sportovcům získávat nikoli výhodu, ale závodit na stejné úrovni a bez důsledků na zdravotní stav nebo omezení zdravotním stavem," dodal Větvička na vysvětlenou.

Machurovi juniorovi dopingová kontrola našla zvýšenou hladinu růstového hormonu v polovině července 2010 při mimosoutěžním odběru. V zimě 2011 mu rozhodčí komise ČOV potvrdila dvouletý trest za doping.

Reklama