Hlavní obsah

Olympijskou premiéru slopestylu ozvláštní matrjoška

Soči

Zpoza kopce při tréninku co chvíli někdo vylítne do vzduchu, chytne se za prkno, otočí kolem své osy, dopadne a v ideálním případě pokračuje v jízdě. Snowboardová rodina olympijských disciplín se v Soči rozrostla o nového člena, slopestyle.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Netradiční dominantou horní části trati v parku extrémních sportů Roza Chutor je obří matrjoška.

Článek

Freestylisté jsou mezi snowboardisty považováni za největší pohodáře a je to znát i při posledním předzávodním tréninku. Pokyny od trenérů? „Have fun," křičí před jízdou na svoji svěřenkyni kanadský kouč. A zábavu si snowboardistky skutečně užívají. Česká hvězda této disciplíny Šárka Pančochová si na dojezdu sjezdovky rozverně plácá s kamarádkami, s nimiž ve čtvrtek bude bojovat o postup do finále.

K freestyle snowboardingu patří i charakteristická mluva s anglickými termíny. „Jela jsem úplně easy, na finále pak jízdu upgraduju," vykládala Pančochová. Ostatně i složení jejích skoků v dnešní jízdě laikovi mnoho neřekne: switch frontside 540, frontside 540, switch backside 180 a na posledním skoku backside 720. Zjednodušeně řečeno, názvy označují o kolik stupňů se Pančochová ve vzduchu otočí a jakým směrem.

Při jízdě má na výběr z několika skoků a railů, neboli zábradlí. Ale netradiční dominantou horní části trati je – matrjoška! I tradiční ruská panenka obrovských rozměrů se dá zapojit do jízdy. „Kluci ji využívají, já ale jezdím víc nalevo," říká Pančochová.

Slopestyle je hravá disciplína, a tak matrjoška na sjezdovce snowboardisty příliš nezaskočila. „Každý si do té trati snaží zabudovat něco svého. Ve Švédsku jednou měli náklaďák se sklopenou korbou. Na ní se vjelo, nahoře zazvonilo na zvon a zase jelo dolů. Těch blbostí byla celá řada, trochu to k našim závodům patří," říká trenér a bývalý jezdec Martin Černík.

Jenže ani slopestyle není jen pohodovým ježděním. Závodnici s trenéry v parku extrémních sportů Roza Chutor dumají, jak jízdu co nejvíce vyladit, aby se líbila rozhodčím. „Hodnotí celkový dojem. Plynulost průjezdu, obtížnost triků, jakou cestu si vyberete," vypráví Martin Černík, jenž pak jízdy své svěřenkyně s druhým trenérem Jožinem Toufarem analyzuje na videu.

Reklama

Související témata: