Hlavní obsah

Bank obsadil v prvním tréninku na sjezd třiadvacáté místo, Křížová devětadvacáté

Aktualizováno

Český lyžař Ondřej Bank zajel v úvodním tréninku na sjezd na olympijských hrách v Soči 23. čas. Specialistka na rychlostní disciplíny Klára Křížová byla devětadvacátá.

Foto: Mike Segar, Reuters

Italka Daniela Merighettiová při tréninku na olympijský sjezd, který byl kvůli ní na čas přerušen.

Článek

Bank ztratil 2,37 sekundy na nejrychlejšího, jímž byl americký veterán Bode Miller. Šestatřicetiletý bronzový olympijský medailista z Vancouveru zajel v horském středisku Roza Chutor, kde si před dvěma lety poranil levé koleno, nejlepší čas 2:07,75.

Druhý byl o tři setiny vítěz z Wengenu Patrick Küng ze Švýcarska, třetí byl nejlepší z Rakušanů Matthias Mayer. Spolu s Bankem jel dnešní trénink také Martin Vráblík, jenž byl s odstupem 6,80 klasifikován na 48. pozici. Kryštof Krýzl do tréninku nenastoupil.

Do nedělního sjezdu, jenž zahájí program alpských disciplín v Krasné Poljaně, lyžaře čekají ještě dvě tréninkové jízdy.

Dlouhé a zrádné skoky

"Dobrý, super sjezd. Jsou tam dlouhé skoky a některé zrádné. Ale byla to hlavně prohlídková jízda," řekl Bank. Výsledek prý proto nelze brát vážně. "Všichni to jedou svým způsobem, záleží, jak to pojmou." Předjezdci jim ve středu nepomohli. "Jeli v bundách, neskákali a nikdo nevěděl, co se bude dít. Měl jsem tam jednu prekérku, skočil jsem až skoro do lesa, ale je to v pohodě," doplnil Bank.

Souběžně konaný trénink žen na odlišné trati začal kontroverzí, neboť musel být po odjetí tří závodnic zhruba na hodinu přerušen. Mezinárodní lyžařská federace rozhodla, že nechá upravit závěrečný skok, který se zdál být příliš nebezpečný.

Trénink byl přerušen po jízdě Italky Daniely Merighettiové s číslem tři, jež si stěžovala, že ji při dopadu bolela obě kolena. Ani předchozím dvěma lyžařkám se nelíbilo, že po skoku vyletěly příliš do vzduchu.

Na trati sice byly před startem závodnic předjezdkyně, ty ale nedosahovaly takových rychlostí jako elitní lyžařky. Proto se na nebezpečí při skoku přišlo až po jízdě první závodnice Laurenne Rossové z USA. "Jsem naštvaná, že neměli víc zkušených předjezdců. Měli to vědět dřív, než nás poslali dolů," zlobila se Merighettiová.

Všechny tři závodnice dostaly možnost náhradní jízdy na upravené trati, nicméně Merighettiová ani její krajanka Verena Stufferová z číslem dvě jí už nevyužily.

Nejrychlejší čas zajela Rakušanka Anna Fenningerová před Švýcarkou Fränzi Aufdenblattenovou, jež měla odstup 21 setin. Třetí byla Julia Mancusová ze Spojených států.

Křížová na 29. místě zaostala za Fenningerovou 2,87 sekundy. Slalomářka Šárka Strachová, jež se připravuje na pondělní superkombinaci, skončila čtyřicátá se ztrátou 4,88 sekundy. Sjezd žen se pojede ve středu.

XXII. zimní olympijské hry v Soči:
Sjezdové lyžování - tréninky na sjezd:
Muži:
1. Miller (USA)2:07,75
2. Küng (Švýc.)-0,03
3. Mayer (Rak.)-0,17
...
23. Bank-2,37
48. Vráblík (oba ČR)-6,80.
Ženy:
1. Fenningerová (Rak.)1:41,73
2. Aufdenblattenová (Švýc.)-0,21
3. Mancusová (USA)-0,38
...
29. Křížová -2,87
40. Strachová (obě ČR)- 4,88

Reklama