Hlavní obsah

Snowboardista Eguibar chce ukončit španělské čekání na medaili

Snowboardista Lucas Eguibar je velkou nadějí Španělska na ukončení 22 let dlouhého čekání na medaili ze zimních olympijských her. Na hrách v Soči patří mezi okruh favoritů ve snowboardcrossu a na Pyrenejském poloostrově věří, že domů přiveze teprve třetí zimní cenný kov v historii země.

Foto: Albert Gea, Reuters

Španělský snowboardista Lucas Eguibar.

Článek

Olympijskou medaili zatím pro Španělsko získali jen slalomáři Francisco Ochoa (zlato 1972) a jeho mladší sestra Blanca (bronz 1992). Od té doby Španělsko na další kov marně čeká. V roce 2002 v Salt Lake City sice získal tři zlaté medaile v běhu na lyžích Němec závodící pod španělskou vlajkou Johann Mühlegg, ale kvůli dopingu o ně přišel.

V Soči se z dvacetičlenné nominace upínají naděje ke krasobruslařskému mistru Evropy Javieru Fernándezovi a právě k Eguibarovi, který je juniorským mistrem světa a v lednu skončil druhý v závodě Světového poháru v Andoře.

"Vedl jsem si dobře v několika závodech, proto o mě lidé říkají, že mám šanci na medaili," řekl dvacetiletý Eguibar v rozhovoru pro Reuters. "Dám do toho všechno a pak se uvidí, na co to bude stačit," dodal.

Eguibar: Škrty v rozpočtu nás ovlivňují

Pokud by se mu povedlo medaili získat, bylo by to o to cennější, že kvůli hospodářské krizi jsou zimní sporty nyní ve Španělsku ještě ve větším stínu letních sportů v čele s fotbalem. Za posledních pět se roční rozpočet na zimní sporty snížil o polovinu na 1,5 miliónu eur (asi 41 milionů korun).

"Škrty v rozpočtu nás opravdu hodně ovlivňují," řekl Eguibar, který stejně jako další španělští lyžaři nemá servismany, takže musí před závody sám trávit mnoho hodin přípravou snowboardu. Rovněž nemá žádného soukromého sponzora.

Rodák ze severu Španělska začal se snowboardingem ve 14 letech. V roce 2013 vyhrál juniorské mistrovství světa ve snowboardcrossu v tureckém Erzurumu a následně se poprvé dostal na stupně vítězů ve Světovém poháru v Arose. Na prestižních X-Games v lednu skončil ve čtvrtfinále po kolizi se soupeřem. Jako svého možného nástupce ho označil i obhájce zlaté medaile Seth Wescott, který na hrách v Soči nestartuje.

Reklama

Související témata: