Hlavní obsah

Neumannová měla o dopingu Šmigunové tušení. Hraničící s jistotou, dodává

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo

Pro Kateřinu Neumannovou by potvrzení pozitivního testu Kristiny Šmigunové nebylo žádným šokem. Výkonnost Estonky totiž mezi běžkyněmi na lyžích vzbuzovala údiv. „Nechci říct, že jsme to o ní věděly, ale tušení hraničilo s jistotou. Ty její výkyvy výkonnosti, kdy někam odjela, pak vyhrála dva závody a najednou byla desátá… To byly signály, že všechno není v pořádku,“ připouští Neumannová.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Kateřina Neumannová možná s odstupem převezme další zlato ze ZOH v Turíně

Článek

„Estonci se uměli připravit na jeden dva závody v sezóně. Táhlo se to s nimi vždy," říká, byť ve svých vyjádřeních vždy postupovala diplomatičtěji než třeba její kouč Stanislav Frühauf. „Standa to pojmenoval napřímo, já nechtěla, aby se to obrátilo proti mně, dokud někoho nechytí," vysvětluje.

Skiatlon v Turíně má stále v čerstvé paměti. „Nikdy jsem nebyla lépe připravená, věřila jsem si. Vnitřně jsem byla přesvědčená, že jsem ho měla vyhrát, a tak jsem byla i po stříbru opravdu smutná," přiznává. Happyendu se pak dočkala na třicítce volně, při svém posledním olympijském startu. „Nikdy člověk neví, jak by se to vyvíjelo, kdybych tam vyhrála hned první závod," přemítá Neumannová.

S dodatečným přebíráním medailí už má vcelku bohaté zkušenosti. Kvůli později zjištěnému dopingu Rusek se dvakrát posunula v pořadí na OH v Salt Lake City 2002, kde nakonec byla dvakrát druhá, byť původně měla "jen" bronz.

„Jenže to bylo během aktivní kariéry, teď už žiju sportem z druhé strany," vypráví bývalá lyžařka, zaměstnaná nyní na Dukle. „Aspoň jsem si ty emoce v Turíně užila na třicítce a dodatečné předávání je jen ukázkou, že funguje sportovní spravedlnost a podvádět se nemá," dodává majitelka šesti olympijských medaili.

Podezření ohledně Šmigunové už v minulosti zvyšoval i případ z roku 2001, kdy byla pozitivně testována, jenže při rozboru druhého vzorku došlo k chybě laboratorních techniků, a tak nakonec doping nebyl považován za prokázaný a potrestána nebyla.

Reklama