Hlavní obsah

Modlila se, ať už přezuje. Pak Vrabcová-Nývltová brala dvě jedničky a celá zářila

sob (Soči)Sport.czPrávo

Není složité dohledat, kdy naposledy dojela česká běžkyně na lyžích tak vysoko na olympiádě. „Že by Kateřina?" Eva Vrabcová-Nývltová vysloví řečnickou otázku a pousměje se. Od triumfu na třicítce volně v Turíně 2006 marně hledala Neumannová následovnici, až čerstvě osmadvacetiletá rodačka z Turnova se jejím výsledkům přiblížila. Při skiatlonu v areálu Laura brala jedenácté místo, půl sekundy od elitní desítky.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Start skiatlonu žen. Eva Vrabcová-Nývltová je ukrytá v hloubi pole, nakonec oslaví jedenácté místo.

Článek

Před rokem by na takové umístění ani nepomyslela. Ani před začátkem sezóny. „A popravdě ani tady před závody," připouští. Bála se, že jí předolympijská příprava ve vysoké nadmořské výšce spíše ublížila, jako už několikrát v minulosti. Ostatně ani první polovina skiatlonu dobrému výsledku příliš nenasvědčovala. „To jsem se hrozně trápila," oklepala se při vzpomínce na klasickou část v délce 7,5 km.

Proto už dlouho před příjezdem na stadión vyhlížela výměnu lyží za ty skejtové. „Já se úplně modlila, ať už přezuju a je to lepší," přiznávala Vrabcová-Nývltová. Při bruslení se pak prokousávala místečku po místečku výš.

Netušila, že sprintuje o desítku

Na cílovém stadiónu svedla ještě souboj s Japonkou Išidovou o desátou příčku. „Já věděla, že jsem někde mezi osmým a sedmnáctým místem, ale že jedeme o desítku, jsem netušila," líčila. Umístění těsně za Top ten ji však netrápilo. „Dvě jedničky, to je hezký, ne?"

Do své zatím životní sezóny přidala po osmém místě na Tour de Ski další výrazně světlý moment. „Výsledku z olympiády si cením víc, tady se jelo v plné konkurenci," srovnává.

Změny v přípravě kdysi úspěšnou juniorku nastartovaly v pravý čas. „Už jsem to měla v hlavě nastavené tak, že buď se zlepším, nebo přijde konec," říká. A progres se dostavil. „Dřív jsem měla za cíl jezdit do 30. příčky, ale sama jsem se na to necítila. Člověk zabředl do těch 40. a 50. míst... Teď už vím, že jen umístění do třicítky by mě neuspokojilo," vypráví lyžařka.

K lepší formě si pomohla i samostudiem, když si upravila jídelníček. „Studuju management, kde jsme se o tom bavili. Navíc tátovi zjistili cukrovku, tak jsem si o stravování něco nastudovala. Prostě to bylo jedno s druhým," vysvětluje svůj aktuální vzestup.

Reklama

Související témata: