Hlavní obsah

Sahala po zlatu. Po pádu ale skončila snowboardistka Pančochová pátá a v péči lékaře

Praha/Soči
Aktualizováno

Ošklivým pádem s tvrdým dopadem skončilo nedělní olympijské finále pro Šárku Pančochovou. Jednadvacetiletá snowboardistka vyhrála v extrémním parku Roza Chutor semifinále slopestylu i první finálovou jízdu, ale ve druhé po jednom ze skoků tvrdě dopadla na zem a udeřila se do hlavy. Do cíle ještě za aplausu diváků dojela, ale pak ji raději vzali na prohlídku lékaři s podezřením na otřes mozku a Pančochovou navíc ještě čeká vyšetření magnetickou rezonancí. Nakonec si připsala páté místo, ze zlaté medaile se radovala Američanka Jamie Andersonová.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Šárku Pančochovou utěšují kolegyně po pádu ve druhém kole olympijského závodu ve slopestylu.

Článek
Fotogalerie

Tribuna v cílovém prostoru rázem ztichla, když na obrazovce diváci viděli, jak Pančochová nekontrolovaně dopadá na zem. Kamery českou reprezentantku pak ani nesnímaly, ale po chvíli nastala úleva, když Pančochová i s rozbitou helmou sjela do cíle a divákům mávala na důkaz, že je v pořádku.

„Bouchla jsem se do hlavy, ale žiju, takže dobrý," řekla České televizi předtím, než se jí udělalo zjevně špatně a musela rozhovor přerušit a vyhledat lékaře. „Přetočila jsem skok a bouchla se do hlavy," popisovala. „Škoda, měla jsem ještě vymyšlenou lepší jízdu," mrzelo jí. Se svojí semifinálovou jízdou by v boji o medaili brala bronz.

Z prvního místa postupně Pančochovou sesadily Britka Jonesová a Švýcarka Candrianová. Nejlepší jízdu ale zajela výkonem 95,25 bodu Američanka Jamie Andersonová, která se po zásluze radovala z celkového vítězství. Stříbrnou medaili si na krk pověsila Finka Enni Rukajarviová.

Ještě musela na doping

Pančochové se bezprostředně po tvrdém karambolu ujal lékař českého týmu Vladislav Hospodár. „Proběhl lehký otřes mozku, jak dostala do temenní části hlavy. Na kopci to vypadalo i na chvilkové bezvědomí, ale pak se probrala a začala nohama brzdit. Teď vypadá dobře," popisoval doktor necelé dvě hodiny po karambolu české snowboardistky.

Pančochová podstoupí ještě další vyšetření hlavy a krční páteře přímo v olympijské vesnici. Transport do vesnice ale ještě pozdrželi nemilosrdní dopingoví komisaři, kteří českou závodnici vybrali na zkoušku. „Měla smůlu, že ji vylosovali na doping, takže musí odevzdat potřebný vzorek. Z toho je trochu rozhozená, ale ze závodu si pamatuje všechno," líčil Hospodár.

I když je helma snowboardistky na odpis, svoji funkci podle lékaře splnila. „Konstrukčně to tak má být. Pokud praskne, kinetika se roztříští o skořepinu helmy a nejde to do hlavy. Kdyby se nerozbila, bylo by to horší," vysvětloval. „A kdyby helmu neměla? To si nedovedu představit, to by bylo hodně špatný," tuší.

Černík trnul

Na startu při pohledu na pád své svěřenkyně trnul trenér Martin Černík. „Okamžitě jsem začal řešit, jestli mě za ní pustí. To nešlo, tak jsem řval, ať seženou doktory. Zatím jsem běžel pro prkno a jeli jsme dolů," popisoval.

Přestože výsledky kontrolních vyšetření nejsou k dispozici, Hospodár i Černík věřili, že Pančochová může stihnout středeční závod v U-rampě. „Když bude v pořádku, není důvod ji brzdit. Budeme ji pozorovat a v prvních hodinách Šárku nenecháme dělat žádnou aktivitu," plánoval Hospodár. „Program dalších tréninků budeme řešit, až se ráno probudí, zdraví je přednější," dodal kouč.

S výhledem na druhou disciplínu bude ovšem také podstatné, zda se drsný pád neprojeví na psychice Pančochové. „Je to otázka paměťové stopy. Třeba u skokanů mám zkušenost, že když spadnou na hlavu, je to kolikrát lepší, protože si to moc nepamatují. Ale když si zlomí nohu, už nahoru na můstek nechtějí vylézt," dodal Hospodár.

Slopestyle, ženy - finále
1. Andersonová (USA) 95,25 b.
2. Rukajärviová (Fin.) 92,50
3. Jonesová (Brit.) 87,25
4. Candrianová (Švýc.) 87,00
5. Pančochová (ČR) 86,25
6. Shorrová (USA) 75,00
7. Brightová (USA) 66,25
8. Derungsová 58,50
9. Könzová (Švýc.) 54,50
10. Gasserová (Rak.) 51,75

Reklama