Hlavní obsah

Rakušan Mayer překvapivě vyhrál sjezd, Bank zahájil olympiádu výborným 20. místem

Krasnaja Poljana
Aktualizováno

Třiadvacetiletý lyžař vyhrál v Soči o šest setin před Italem Christofem Innerhoferem, další čtyři setiny ztratil bronzový Nor Kjetil Jansrud. Ondřej Bank dosáhl dvacátým místem na svůj nejlepší olympijský výsledek v této disciplíně.

Foto: Mike Segar, Reuters

Rakušan Matthias Mayer se raduje v cíli olympijského sjezdu.

Článek

Favorizovaný Aksel Lund Svindal skončil těsně pod stupni vítězů čtvrtý a Američan Bode Miller, který si brousil zuby na vítězství, po chybě až osmý.

Nejlepší z českých závodníků Ondřej Bank předvedl na nebezpečné trati výborný výkon a jeho konečné 20. místo je velkým příslibem zejména před superkombinaci. Bankova elitní disciplína je na programu v pátek 14. února.

Dvacáté místo Banka je nejlepším českým výsledkem v olympijském sjezdu po 34 letech. Lépe dojel naposledy třináctý Bohumír Zeman v Lake Placid 1980. Druhý český reprezentant na startu v Soči Martin Vráblík obsadil 35. místo.

„V horní sekci, která mi nešla ani v tréninku, jsem udělal malinkou chybičku, což mě stálo čtyři desítky a hezké umístění do patnácti. Jinak jsem ale z devadesáti procent spokojený, hodně spokojený," řekl Bank, který jel svůj čtvrtý olympijský sjezd a oproti dosavadnímu maximu z Vancouveru se zlepšil o deset míst.

Mayer dal vzpomenout na svého otce

Nový olympijský šampión Mayer ještě ve Světovém poháru nikdy nestál po sjezdu na stupních vítězů, jen dvakrát se umístil v elitní desítce. Dosud po otci spíše specialista na superobří slalom ale zvládl technicky náročnou trať s velkými skoky výborně a vyhrál časem 2:06,23. Potvrdil tak výsledky z tréninků, v kterých se mu dařilo.

„Šílené! Tohle je absolutní vrchol. Nečekal jsem to, ale věděl jsem po trénincích, že můžu být vysoko,“ řekl Mayer, který napodobil a ještě vylepšil výsledek svého otce Helmuta, stříbrného v super-G na olympiádě v Calgary 1988.

Svindal zůstal za medailí o devatenáct setin. „Udělal jsem příliš chyb, snažil jsem se zrychlovat, ale nepovedlo se,“ řekl vedoucí muž hodnocení SP ve sjezdu a úřadující mistr světa. Američan Miller se naopak divil. „Udělal jsem jen malé chyby, které neměly na čas velký vliv. Nevím,“ řekl.

Díky zlatu ze střediska Roza Chutor se stal Mayer sedmým rakouským olympijským vítězem sjezdu v historii. Naposledy to dokázal Fritz Strobl v Salt Lake City 2002.

Muži - sjezd:
1. Mayer (Rak.) 2:26,23,
2. Innerhofer (It.) -0,06,
3. Jansrud -0,10,
4. Svindal (oba Nor.) -0,29,
5. Ganong (USA) -0,41,
6. Janka (Švýc.) -0,48,
7. Fill (It.) -0,49,
8. Miller (USA) -0,52,
9. Franz (Rak.) -0,80,
10. Guay (Kan.) -0,81,
...20. Bank -2,01,
35. Vráblík (oba ČR) -5,50.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články