Hlavní obsah

Maminy v akci: Soukalová stihla pusu, po které měla peklo. Křížová dceru kárala

Roza Chutor

Na zimní olympiády mají krásné vzpomínky, zejména na tu sarajevskou. Olga Charvátová-Křížová vybojovala bronz ve sjezdu a Gabriela Soukalová st. (tehdy Svobodová) brala stříbro se štafetou běžkyň na lyžích. O třicet let později jsou obě znovu na olympiádě a nervózní jsou skoro stejně. V horách nad Soči totiž závodí jejich dcery.

Foto: Michal Osoba, Právo

Sjezdařka Klára Křížová s maminkou Olgou, bronzovou olympijskou medailistkou ze Sarajeva 1984.

Článek

Charvátová-Křížová držela palce na tribuně sjezdovky areálu Roza Chutor dceři Kláře při kombinaci, Soukalová fandila při nedělním sprinterském závodě biatlonistek.

Obě ke svým potomkům umí být i kritické. „Asi nejsem správná matka, ale Kláře jsem vyčetla spodní část trati, má co zlepšovat," vyprávěla Charvátová-Křížová krátce poté, co se s dcerou potkala za cílem kombinačního sjezdu.

I Soukalová měla k vystoupení své dcery výtky, vždyť jedna z favoritek ztratila naděje na dobrý výsledek hned při první střelbě. „Podle mě vyrazila moc rychle, měla šetřit síly," konstatovala Soukalová.

Obě mají vedle dokonalé znalosti svých dcer a úspěšné aktivní kariéry i dostatečnou trenérskou erudici. Soukalová učí na jabloneckém gymnáziu a koučuje malé biatlonisty. „Já momentálně netrénuju, dřív jsem vedla dětičky ve Špindlu, teď spíš, když mě někdo, poprosí, tak pomůžu," vysvětluje Charvátová-Křížová, která se ale stále v bílém cirkusu pohybuje, pro lyžařskou federaci FIS pracuje jako technická delegátka.

K výkonu Kláry si vždy něco řekne

Jak si její dcera bere pokyny k srdci? „Když Klára chce poradit, tak jí něco řeknu, když ne, tak jí to řeknu stejně," směje se první česká sjezdařská olympijská medailistka v historii.

Čtyřiadvacetiletá Klára by nemusela zůstat jediným jejím potomkem s olympijskou zkušeností. Syn Dušan bojoval o účast ve freestyle snowboardingu. „Škoda, brali jen třicet závodníků. Ale je mu osmnáct, tak si to neměl kde vyjet," říká. „Mladší dcera je ještě žačka, o deset let mladší, než Klára, tak se uvidí, jestli se někdy potkají na kopci," doplňuje.

Soukalová zatím mnoho úspěchů své dcery na vlastní oči neviděla. A nepoštěstilo se jí to ani v Soči. Sama ostatně váhala, jestli se vůbec do běžecko-biatlonového areálu Laura vypravit. „Já měla takové tušení, jestli tam vůbec jet," přiznává. „Vždycky, když jsem byla na závodech, Gabča nezajela. Ale pak jsem si zase říkala, že nebudu jak malá, tak jsem vyrazila," vyprávěla.

V úterý letí obě matky domů

I schovaná mimo hlavní tribunu pak poznala popularitu své dcery. „Hodinu před závodem za mnou Gabča přišla k plotu a dala mi pusu. Rusové zjistili, že máme něco společného a já měla úplně peklo, pořád si mě fotili. Sice byli hodní, ale nemělo to konce, tak jsem se radši přesunula," popisuje.

V úterý letí obě slavné matky domů, a budou držet palce už jen u televize. „Ztráta minuta deset není taková tragédie, ale na medaili to už nedá určitě," hodnotila Soukalová starší vyhlídky dcery v úterní stíhačce. Křížovou čeká sjezd o den později. „Budeme to prožívat samozřejmě celá rodina. Jak říká můj muž, nálada se ladí podle toho, jak děti zajedou závody," usmívá se Charvátová-Křížová.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články