Hlavní obsah

Kanaďan Bilodeau obhájil olympijské zlato v boulích

Kanadský boulař Alex Bilodeau na olympijských hrách v Soči obhájil zlato z Vancouveru a stal se prvním akrobatickým lyžařem, kterému se to podařilo. Druhý skončil jeho krajan, mistr světa Mikaël Kingsbury. Třetí příčku obsadil domácí reprezentant Alexandr Smyšljajev, který na čtvrté místo odsunul dalšího kanadského reprezentanta Marca-Antoina Gagnona.

Foto: Mike Blake, Reuters

Kanadský boulař Alex Bilodeau se raduje z olympijského zlata ze Soči.

Článek

Bilodeau zaváhal v úvodním finálovém kole, kdy po prvním skoku dopadl na patky a mezi boulemi poměrně dlouho hledal rytmus. Obsadil tak až osmou pozici, ale na postup do dvanáctičlenného druhého finále mu to s přehledem stačilo.

Vedoucí muž Světového poháru nevyhrál ani druhé finálové kolo, ale v tom nejdůležitějším neměl konkurenci. Prodal své zkušenosti a předčil i jednadvacetiletého Kingsburyho, který udělal chybu v prostředním boulařském úseku. "Věděl jsem, že ten chlapec může zajet lepší jízdu než já. Je talentovanější. Prostě jsem chtěl ze sebe vydat to nejlepší a zjistit, jestli na něj dokážu vytvořit tlak," řekl staronový olympijský šampion na adresu svého mladšího kolegy.

Kingsbury tomuto tlaku podlehl. Ačkoli v posledních dvou sezonách vyhrál patnáct z dvaceti závodů ve Světovém poháru a na mistrovství světa, olympijské vítězství mu uniklo. "Přijel jsem si pro zlato, ale už jenom být na pódiu je bláznivé. A jsem tam se svým týmovým kolegou. Je to prostě neuvěřitelné," uvedl Kingsbury.

Životního úspěchu při třetím olympijském startu dosáhl šestadvacetiletý Smyšljajev. Po třináctém místě z Turína a desátém z Vancouveru ho k bronzu vynesl mimo jiné druhý skok, při němž se chytil za špičky lyží. "Je to vítězství. Je to jedno obrovské vítězství pro ruské boule," radoval se.

Kanadská výprava v Soči dominovala boulařským závodům, z šesti medailí získala čtyři. Soutěž žen totiž vyhrála Justine Dufourová-Lapointeová před svou mladší sestrou Chloé.

Akrobatické lyžování:
Muži - jízda v boulích:
1. Bilodeau 26,31 b.
2. Kingsbury (oba Kan.) 24,71
3. Smyšljajev (Rus.) 24,34
4. Gagnon (Kan.) 23,35
5. Reiherd (Kaz.) 22,80
6. Deneen (USA) 22,16
7. Graham (Austr.)
8. Cavet (Fr.)
9. Marquis (Kan.)
10. Kolmakov (Kaz.).

Reklama