Hlavní obsah

Těžký pád ji nesrazil! Bojovnice Pančochová vtrhne i do U-rampy

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo

Debaty, jak dlouhou závodní pauzu si snowboardistka Šárka Pančochová bude muset dát po nedělním drsném karambolu ve finále slopestylu, se staly bezpředmětnými. Jednadvacetiletá česká reprezentantka se představí už ve středečním olympijském závodě v U-rampě!

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Česká snowboardistka Šárka Pančochová.

Článek

Do koryta, kterému se pro jeho tvar v angličtině říká half-pipe (volně přeloženo půltrubka), se Pančochová pustila při jediném pondělním tréninku. A po něm si řekla: „Půjde to!"

Do závodu by měla vyrazit v první kvalifikační skupině od 11 hodin. První tři půjdou rovnou do finále, 4. až 9. z obou skupin absolvují semifinále o zbylých šest finálových místenek. Program se ale může podobně jako při úterním mužském závodě měnit kvůli rozměklému sněhovému podkladu v rampě.

„Šárka odjela trénink v pohodě," hlásil její kouč Martin Černík. „Samozřejmě je trošku zatuhlá, není to pro ni jednoduché, ale zvládá i rotace," chválil trenér pátou ženu slopestylového závodu.

Rychlost její rekonvalescence zaskočila i lékaře. „Potvrdilo se, že když se člověk věnuje strečinku, józe, posiluje a má dobré svaly, přežije pády daleko líp než někdo, kdo tohle nedělá," věděl Černík. Pančochová absolvuje ještě jeden trénink před závodem.

Počasí stavu U-rampy nepřeje

Nejen Černík má ale obavy ze stavu U-rampy. V extrémním parku Roza Chutor v posledních dnech svítí sluníčko a panují teploty vysoko nad nulou, které nezbytné konzistenci sněhu rozhodně nepřejí. „Podmínky jsou náročné, dělají se tam díry," všiml si Černík. „Řeší se různé varianty, probíhají diskuze, jak by se mohl model závodu upravit," vypráví.

Pančochová dokázala před čtyřmi lety v rakouském Kreischbergu závod Světového poháru v U-rampě senzačně vyhrát, ale její doménou je spíše slopestyle, který trénuje častěji. „Šanci na medaili bude mít menší než ve slopestylu," ví Černík. „Ale naděje umírá poslední a holek, které dokáží jezdit na takové úrovni oboje, moc není," cení si trenér.

Obě freestylové disciplíny se navíc můžou vzájemně dobře doplňovat. „Někdy se rampové prvky promítají i ve slopestylu. Když má člověk aspoň základ, portfolio triků je pak širší," vysvětluje Černík.

Reklama

Související témata: