Hlavní obsah

Křížovou sjezdařská trať neděsí. Je těžká, ale nikoliv nebezpečná

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo

O trati středečního ženského sjezdu (8:00 SEČ) mluví s neskrývaným nadšením. „Moc se těším, ta trať je fakt krásná,“ vypráví momentálně nejlepší česká lyžařka v této disciplíně Klára Křížová.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Česká lyžařka Klára Křížová se připravuje na středeční závod ve sjezdu.

Článek

Úvodní trénink musel být přerušen, pořadatelé upravovali nebezpečné skoky. Od té doby sjezdařky vůči trati v areálu Roza Chutor nemají výtek. Žádná ostrá kritika jako u mužské trati, kterou Američan Bode Miller dokonce označil za smrtelně nebezpečnou. „Jejich sjezd byl opravdu srovnatelný s Kitzbühelem," vypozorovala Křížová.

„Naše trať je těžká, ale ne nebezpečná. Skoky jsou upravené, dopady pěkné. Jsou tam extrémní pasáže, ale ne takové, u nichž bych si řekla, že mám strach. Ta sjezdovka má technickou i klouzavou pasáž, skoky, prostě všechno," pochvaluje si čtyřiadvacetiletá sjezdařka.

Své schopnosti si v dějišti olympiády vyzkoušela při trénincích i kombinačním závodě, který absolvovala právě s ohledem na sjezd. Zajela v něm osmnáctý čas, ztrátu na nejrychlejší Američanku Julii Mancusovou měla 2,21 s. Ve středu by takové umístění brala, jenže několik sjezdařek specialistek konkurenci ještě zvýší. „Nahoře jsem udělala dvě chyby," přiznala. „V závodě bych ztrátu na vítězku chtěla stlačit pod dvě sekundy, pak bych byla naprosto spokojená," přiznává.

Reklama

Související témata: