Hlavní obsah

Hattestad a Fallaová vyhráli olympijské sprinty běžců na lyžích

Krasnaja Poljana

Dvojnásobným norským úspěchem skončil sprint běžců na lyžích na olympijských hrách v Soči. V areálu Krasnaja Poljana potvrdil roli favorita Ola Vigen Hattestad a ženám kralovala třiadvacetiletá Maiken Fallaová. Nejlepší Češkou byla na 24. místě Petra Nováková.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Norský lyžař Ola Vigen Hattestad se raduje z vítězství v olympijských sprintech.

Článek

Nováková jako jediná překvapivě postoupila z kvalifikace, ale na startu čtvrtfinále zlomila hůl a do dalších bojů nepostoupila. Do cíle šestičlenné rozjížďky dojela pátá.

Finále mužů nabídlo neobvyklou podívanou. Jedinou jistotou byl Hattestad. Mistr světa z Liberce 2009 jezdil suverénně už od kvalifikace, což potvrdil i v závěrečné jízdě.

O dalším pořadí ale rozhodl hromadný pád. V polovině trati neustál sjezd Nor Anders Glöersen, o něj zakopl Švéd Marcus Hellner a přes toho přeletěl domácí favorit Sergej Usťugov. Na tom vydělal Švéd Teodor Peterson, který získal stříbro.

Před pádem této trojice jel jasně poslední další Švéd Emil Jönsson, ale než se soupeři ze sněhu zvedli, byl třetí. Bronz udržel a hned za cílem zkolaboval.

Ve fotofiniši uspěla Ösbergová

Ve sprintu žen umocnila norský úspěch stříbrem Ingvild Östbergová, která až ve fotofiniši odsunula k bronzu Slovinku Vesnu Fabjanovou.

Na start sprintu nastoupila i Norka Astrid Jacobsenová, které v pátek nečekaně zemřel bratr, a z kvalifikace postoupila ze sedmého místa. Nakonec se dostala až do medailových bojů, ale skončila těsně pod stupni vítězů čtvrtá.

Ve čtvrtfinále skončil Švýcar Dario Cologna, vítěz skiatlonu si totiž dvakrát píchl hůlku před lyži. Poprvé se po pádu na soupeře ještě dotáhl, ale podruhé se psychicky zlomený jen těžce zvedl z kolenou a už jen volně dojel do cíle.

V semifinále vypadla také favorizovaná Norka Marit Björgenová. V semifinále najížděla vítězka skiatlonu do cílové rovinky po pomalejším startu ze zadní pozice, soupeřka jí zapíchla hůlku před lyži a Björgenová se ocitla na sněhu.

Nováková si zabodla pahýl do stehna

Dvacetiletá Nováková zlomila hůl v momentě, když na startu čtvrtfinále zabrala po výstřelu. Hůl se pravděpodobně zlomila o stojánek u startovacího zařízení a běžkyně se navíc krvavě poranila, neboť ve snaze se odpíchnout si zabodla pahýl do stehna.

Chvilku trvalo, než dostala od trenéra Lukáše Krejčího náhradní, ale to už ztrácela na soupeřky přes třicet metrů. Přesto závodnice Slovanu Karlovy Vary bojovala a nedojela v rozjížďce poslední. Předstihla Italku Gretu Laurentovou, která na trati spadla.

"Byla to smůla, nikdy se mi to nestalo, ale snažila jsem se bojovat. Aspoň mě všichni viděli," řekla Nováková. Jejím největším dosavadním úspěchem bylo 19. místo ve sprintu v Lenzerheide v rámci letošní Tour de Ski. "Takže jsem ráda, že jsem byla ve finále, byl to můj sen," prohlásila.

Další čeští běžci do vyřazovacích bojů nezasáhli. Karolína Grohová, Aleš Razým i Dušan Kožíšek vypadli už v kvalifikaci.

Reklama