Hlavní obsah

Boulař Bilodeau věnoval zlato postiženému bratrovi. Je pro mě inspirací, říká šampión

Krasnaja Poljana

V úterý se nesmazatelně zapsal do historie zimních olympijských her. Kanadský boulař Alex Bilodeau dokázal v Extreme Parku obhájit zlato z Vancouveru a jeho nadšení bylo obrovské. Objal se s krajany Mikaëlem Kingsburym a Markem-Antoinem Gagnonem a poté spěchal podělit se o radost se svým bratrem Fredericem, který bojuje se zdravotními omezeními způsobenými mozkovou obrnou. "Je mým vzorem," přiznal Bilodeau.

Foto: Mike Blake, Reuters

Kanadský boulař Alex Bilodeau slaví s bratrem Fredericem zlatou olympijskou medaili ze Soči.

Článek

Zatímco Alex si v životě užívá slávy a úspěchů, jeho bratr Frederic se každý den vzpírá negativním prognózám lékařů a bojuje se svou nemocí.

"Frederic je mojí každodenní inspirací. Když se ráno vzbudím, venku prší a mně se nechce jít na trénink, dívám se na svého bratra. Kdyby měl tu možnost, tak on by šel. "Při té motivaci, jakou má, tak kdyby měl šance jako já, byl by trojnásobný olympijský šampión," řekl Alex Bilodeau.

Lékaři předpovídali Fredericovi, že už v deseti letech nebude schopen chodit, ale on to stále dokáže. I když sledovat bratra na cestě k olympijskému zlatu je pro něj mimořádně náročné. "Každá malá věc je pro něj těžká, třeba chůze ve sněhu, to mu bere strašně energie. Já si stěžuju a on má spoustu důvodů pro to, aby si stěžoval, ale nikdy to nedělá. Užívá si života, bere si z něj to nejlepší," složil Alex Bilodeau svému sourozenci poklonu.

"Když jsem na lyžích, tak jsou mou inspirací moji týmoví kolegové. Oni mě každý den táhnou, abych byl lepší lyžař, jel rychleji, skákal výš. Ale čtyřletý cyklus je velmi dlouhý, a když se ráno probudím, tak je mým vzorem můj bratr," dodal Alex Bilodeau.

Reklama

Související témata: