Hlavní obsah

White potřetí v U-rampě nevyhrál, zlato má Podladtchikov

Americký snowboardista Shaun White potřetí za sebou olympijský závod v U-rampě nevyhrál a navíc zůstal bez medaile. Z trůnu ho sesadil moskevský rodák reprezentující Švýcarsko Iouri Podladtchikov, úřadující mistr světa.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Američan Shaun White na olypijské U-rampě, kde favorit na medaili nedosáhl.

Článek

Stříbro má patnáctiletý Japonec Ajumu Hirano a bronz jeho krajan Taku Hiraoka. Američané poprvé v této disciplíně nebrali na olympiádě žádný cenný kov.

Šampión z Turína i Vancouveru a rekordman prestižních X-Games White sice vyhrál jasně kvalifikaci, ale chyboval v obou finálových jízdách a skončil až čtvrtý. Vynechal přitom slopestyle, neboť se mu zdála trať nebezpečná, a soustředil se jen na rampu.

"Jsem zklamaný," komentoval dnešní nezdar. O to víc hořký, že ho na trůnu vystřídal autor triku "Yolo", který se Whiteovi nepovedlo zvládnout. "Štve mě to, že v tréninku jsem to dával, ale to se stane. Jezdit vyrovnaně je obtížné," dodal.

Pětadvacetiletý Podladtchikov ale nezačal svůj "zlatý" den dobře. Z kvalifikace si přímý postup nezajistil a musel do semifinále, které už vyhrál a ve finále nejlépe využil nečekaných chyb Whitea. Ve druhé jízdě Švýcar s přezdívkou "I-Pod" dostal za skoky včetně "Yolo", otočky o 1440 stupňů, známku 94,75 bodu a bral zlato.

Všechno vyšlo

"Mám pocit, že omdlím. Všechno mi vyšlo přesně tak, jak jsem plánoval. Při jízdě jsem cítil, že všechno jde, jak má. I ty nejtěžší triky mi šly hladce. Nemám pro to slov," uvedl Podladtchikov, který si užíval podporu fanoušků ve svém rodném jazyce.

Američané měli z dosavadních čtyř olympijských závodů na U-rampě od Nagana 1998 osm medailí, z Krasné Poljany ale odjeli s prázdnou. Další z favoritů Danny Davis nedokončil ani jednu jízdu a byl až desátý. Měkčí a ne tak vysoká U-rampa zámořským snowboardistům očividně neseděla, Davis ji po tréninku označil za "svinstvo".

Podladtchikov navázal na premiérový triumf jiného Švýcara Giana Simmena z Nagana. "Je bezva, že lidi v Americe i ve světě teď vědí, že existují i další snowboardisti kromě Shauna Whita," prohlásil Davis. "Nevykládej si to špatně, Shaune, ale jsou tu kluci, kteří jsou stejně dobří nebo možná lepší, a Iouri byl dneska nejlepší ze všech. Byl neuvěřitelný," dodal.

Závod snowboardistek v U-rampě se uskuteční ve středu i se Šárkou Pančochovou, pátou z olympijského závodu ve slopestylu. Při něm měla těžký pád a skončila otřesená, i do druhé olympijské soutěže však nastoupí.

XXII. zimní olympijské hry v Soči:
Snowboarding:
Muži - U-rampa:
1. Podladtchikov (Švýc.)94,75
2. Hirano93,50
3. Hiraoka (oba Jap.)92,25
4. White (USA)90,25
5. Hablützel (Švýc.)88,50
6. Čang I-wej87,25
7. Š' Wan-čcheng (oba Čína)81,00
8. Ravnjak (Slovin.)72,25
9. Callister (Austr.)68,50
10. Davis (USA)53,00

Reklama