Hlavní obsah

Král je na kolenou. Trápící se Northug nepojede patnáctku, Bauerovi ubyl soupeř

Čekaly se od něj jako vždy medailové žně, jenže norský fenomenální lyžař Petter Northug se zatím na olympiádě v Soči trápí. V prvních dvou závodech zůstal hodně za očekáváním, a vedení norské reprezentace se dokonce rozhodlo nenominovat ho pro páteční závod na 15 kilometrů klasicky, což je mimochodem parádní disciplína českého závodníka Lukáše Bauera.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Nor Petter Northug na trati olympijského sprintu v Soči.

Článek

Podle norského serveru adressa.no informaci sdělilo vedení reprezentace na středeční tiskové konferenci s tím, že jak reprezentační kouč Trond Nystad i osobní Northugův trenér Eirik Myhr Nossum se shodli na tom, že lyžařský král posledních let není v optimální formě a potřebuje se dát dohromady alespoň pro štafetu a závod na 50 kilometrů.

„Eirik a Trond se zkrátka rozhodli, že by Petter neměl jet. Dá se říct, že to byli oni dva, kdo se s ním o tom přeli. Trond si byl celkem jistý, že Northug nemá v pátek nastoupit. Já jsem se do toho nijak neangažoval. Teď se hlavně musíme snažit v Petterovi znovu zažehnout jiskru před nedělní štafetou," komentoval situaci šéf norské výpravy Vidar Løfshus.

„Peter je frustrován, protože se cítí, že není daleko od své ideální formy. Nechápe, proč tady nejezdí rychleji. Diskutovali jsme spolu strategii, on si k tomu řekl své a já také," vysvětloval reprezentační kouč Nystad.

Riskoval příliš?

Podle norského kanálu TV2 by tak norskou nominaci pro páteční závod měli tvořit: Eldar Rønning, Martin Johnsrud Sundby, Chris Jespersen a Didrik Tønseth.

Vyřazení z nominace pro klasickou patnáctku je pochopitelně nejen v Norsku velkou senzací, i když po dosavadních výsledcích v Soči už tato zpráva není až tak nečekaná.

Deník Aftenposten připomněl v této souvislosti Northugův výrok, kterým odpověděl ještě před olympiádou na dotaz, zda neriskuje příliš, když se připravuje individuálně, stranou od kolegů z reprezentace. „Už jsem toho vyhrál tolik, že nyní určitě nic neriskuji," odpověděl tehdy.

„Tohle je určitě smutná věc, že se věci nevyvíjí v jeho prospěch tak, jak by si sám představoval. Na druhou stranu je fajn, že si teď může pár dnů odpočinout a připravit se na štafetu. Připadal mi unavený, tak teď snad bude moct načerpat energii," komentovala situaci bývalá hvězda norského lyžování Odd-Bjørn Hjelmeseth.

Reklama

Související témata: