Hlavní obsah

Favorit Frenzel vyhrál na OH závod sdruženářů na středním můstku. Čechům se první start nepovedl

Aktualizováno

Favorizovaný Němec Eric Frenzel vyhrál olympijský závod sdruženářů na středním můstku. Suverén této sezóny dnes předvedl nejdelší skok a v běhu na 10 km v Krasné Poljaně zvítězil před Japoncem Akitem Watabem. Bronz získal Nor Magnus Krog. Českým sdruženářům se první závod na hrách v Soči příliš nepovedl, nejlepší byl třiadvacátý Pavel Churavý.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Němec Eric Frenzel jásá, v cíli závodu v severské kombinaci na středním můstku a běžecké desetikilometrové trati byl první před japoncem Akito Watabem (vlevo). Vpravo další Němec Fabian Riessle.

Článek

"Moc se nám to nepovedlo, znám i lepší dny," prohlásil Churavý. Nepovedl se mu prý jediný tréninkový skok, což se projevilo i v závodu. "Před odletem jsem měl velikou formu. Věřil jsem si. Nepochyboval jsem, že budu po skoku do desítky. Nezbývá než doufat, že na velkém to vyjde," věřil český sdruženář.

Další český reprezentant Tomáš Slavík obsadil 25. místo, Miroslav Dvořák se po zkaženém skoku posunul v běhu z 44. na 29. místo. Sedmnáctiletý Tomáš Portyk, který byl po skoku třináctý, doběhl s poraněnou rukou na 32. místě. "Se skokem jsem spokojený, ale v běhu mám ještě velké mezery, tam musím dost zlepšovat," uvedl Portyk.

Frenzel v této sezóně vyhrál sedm z 11 závodů Světového poháru a skvělou formu potvrdil i v Rusku. Díky nejdelšímu skoku dne 103 metrů vyrazil do běhu o šest vteřin před Watabem. Před zbytkem startovního pole měli náskok přes dvacet vteřin a rozdali si to mezi sebou o zlato.

V běhu se střídali, aby si udrželi náskok. Ten se postupně snižoval, ale pronásledovatelé vedoucí dvojici dostihnout nedokázali. Frenzel o svém prvním olympijském triumfu rozhodl nástupem před stadionem. Watabe ztratil v cíli 4,2 vteřiny, z velké skupiny bojující o bronz byl nejrychlejší Krog.

Portyk, který závodí s dlahou na ruce kvůli zlomenému prstu, skočil 97,5 metru a byl po skoku třináctý. V běhu se ale podle očekávání propadl. Churavý vybíhal z 22. místa a v cíli byl o příčku horší. Další dva Češi si polepšili. Slavík se posunul z 33. místa na 25. a Dvořák, který zkazil skok a byl třetí od konce, předjel 15 soupeřů.

Severská kombinace
Střední můstek+10 km volnou technikou
1. Frenzel (Něm.) 23:50,2
2. A. Watabe (Jap.) -4,2
3. Krog (Nor.) -8,1
4. Pittin (It.) -9,3
5. Moan (Nor.) -12,7
6. Rydzek (Něm.) -17,3
7. Runggaldier (It.) -19,7
8. Riessle -29,4
9. Edelmann (oba Něm.) -37,0
10. Klemetsen (Nor.) -38,2
...23. Churavý -1:41,9
25. Slavík -1:53,2
29. Dvořák -2:08,4
32. Portyk (všichni ČR) -2:27,0

Reklama

Související témata: