Hlavní obsah

Bauera probudil dopingový komisař. Už se nemůžu dočkat závodu, říká lyžař

Soči

Skiatlon se rozhodl vynechat, a tak pro něj olympiáda v Soči začne až těsně před svojí polovinou. Ale hned klíčovým závodem! Pro Lukáše Bauera je páteční patnáctka klasicky disciplínou, k níž upíná své největší naděje.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Běžec na lyžích Lukáš Bauer na olympiádě v Soči.

Článek

Už mu nebylo úplně příjemné pozorovat, jak všichni kolem závodí, zatímco on jen trénuje a vyhlíží první start. „Všichni kolem jsou v závodním víru a já pořád čekám," líčil běžec na lyžích, jenž v Soči startuje už na svých pátých olympijských hrách. „Přijde mi, že se to trošku vleče. Když to řeknu otevřeně, nemůžu se dočkat, až pro mě olympiáda začne," přiznává.

K jeho natěšenosti na první start přispívá i předzávodní rozpoložení. „Jsem zdravý, fit a přiměřeně připravený," hlásil. Co znamená přiměřeně připravený? „Pocity z tréninku mám dobré, ale člověk nemá porovnání. Nějaký poměřovací trénink s ostatníma klukama teď nemůžu zajet, protože oni jsou v závodním režimu a naše programy se rozcházejí. Jsem tu osamocená jednotka a můžu dát jenom na svoje pocity," vysvětloval Bauer.

Desítku klasicky vyhrál v úvodu sezóny v Kuusamu, teď se pojede jen o pět kilometrů více. „Neříkám, že v ostatních závodech jsem bez šance, ale tenhle je pro mě stěžejní," ví.

Budíček od dopingového komisaře

Jedné připomínky blížících se závodů se přece jen dočkal. „Ve středu ráno mě vzbudil dopingový komisař," usmál se. „Teď už na sobě cítím chvění, že závod je na blízku."

Důležitým faktorem bude i servis lyží, i v horách nad Soči se v posledních dnech značně oteplilo a i předpověď na závod je slunečná. „Ale oproti tomu, kdy jsme přijeli, už jsou teď rozdíly mezi jednotlivými úseky trati menší," srovnává. „Teplo je teď extrémní, ale máme velmi dobrý servis, aby si s tím poradil," je přesvědčený Bauer.

Obrázek si už mohl udělat o svých možných soupeřích. Švýcar Dario Cologna, jenž značnou část sezóny promarodil, skiatlon ovládl, naopak dřívější suverén Petter Northug se zatím v Soči trápí a dokonce se nevešel do norské nominace na patnáctku. „Cologna mě nepřekvapil, je ve špičce iks let a dokáže se rychle vrátit. Northug dojel na rozbředlý sníh a na to, že není v takové pohodě jako v předchozích sezónách," hodnotil Bauer. „Trochu mě překvapili Rusové, kteří tu tak nelítají. Ale počítat se s nimi musí stejně jako s Hellnerem," připomíná.

Reklama