Hlavní obsah

Medaile v superkombinaci? Mám na ni, ale musí všechno vyjít, říká vítěz tréninku ve sjezdu Bank

Soči

Všestrannost patří k největším lyžařským devízám sjezdaře Ondřeje Banka, potvrzuje to téměř na každé vrcholné akci. V páteční superkombinaci, na níž vyhrál sjezdový trénink, bude mít ve svých 33 letech poslední olympijskou šanci zaútočit třeba až na medaili.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Ondřej Bank na olympijském svahu Krasnaja Poljana

Článek

Co je k tomu třeba? Zvládnout bezchybný sjezd a zvolit rozumnou míru rizika pro slalomový závod. „Taktika se odvíjí od pozice po sjezdu. Chtěl bych jet jízdu tak na 90 procent, aby v ní bylo co nejmíň chyb. Ale třeba budu muset jet slalom brutálně rychle," přemítá Bank.

Jeho bratr a trenér Tomáš s přílišným taktizováním nepočítá. „Myslím, že Ondra pojede na riziko. Je to jeho poslední olympiáda, už byl šestý a sedmý. Asi by byla škoda to nezkusit," uvažuje kouč.

Taktické plány se stejně kolikrát míjejí účinkem. „Když má brzdit, jede naplno a vypadne. Když má jet naplno, brzdí a dojede pátý, šestý," usmívá se Tomáš Bank. A výkonnost některých sjezdařů v nejtočivější z disciplín se rovněž špatně odhaduje. „Vždycky někdo překvapí. Třeba Svindal někdy jede pomalu, jindy rychle," krčí trenér rameny.

Sjezdovka mi sedí, vzkazuje Bank

V nedělním sjezdu obsadil Ondřej Bank pěkné dvacáté místo, dařilo se mu i v tréninku, ten poslední před superkombinací dokonce vyhrál! „Při sjezdu jsem tam udělal docela velkou chybu, naštěstí ta pasáž v superkombinaci nebude," hraje Bankovi do karet kratší trať, oproti klasickému sjezdu asi o deset sekund. „A ta sjezdovka mi sedí," hlásí Bank. Se slalomem se ve středečním tréninku malinko pral. „Nebylo to ideální, ale v závodě je to vždycky trochu jiné," uklidňuje ho.

Myšlenkami na medaili se ale zatím nestresuje. „Ve Vancouveru jsem nebyl daleko, tam jsem na ni měl," vrací se ve vzpomínkách o čtyři roky zpátky. Od té doby prošel sérií zdravotních potíží včetně záhadné nemoci, která ho na dlouhou dobu připoutala k lůžku v létě roku 2011. „Tady je nás na medaili hrozně moc. Jsem schopen na ni dosáhnout, ale musí vše vyjít," ví.

Kdy byl v Top 10
MS 2001St. Anton6.
ZOH 2006Turín6.
MS 2007Aare10.
ZOH 2010Vancouver7.
MS 2011Ga-Pa5.
Pozn.: Všechny výsledky jsou z kombinace či superkombinace.

Reklama