Hlavní obsah

Polka Kowalczyková vyhrála olympijskou klasickou desítku

Krasnaja Poljana

Polská běžkyně na lyžích Justyna Kowalczyková vyhrála na olympijských hrách v Soči klasickou desítku. I s handicapem v podobě drobné zlomeniny na nártní kosti pátého prstu dnes dokázala na měknoucím sněhu porazit o 18,4 vteřiny Švédku Charlotte Kallaovou. Bronz získala Norka Therese Johaugová. Češka Eva Vrabcová-Nývltová skončila jednadvacátá.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Šťastná Justyna Kowalczyková po vítězství na desetikilometrové trati klasicky.

Článek

Jednatřicetiletá Kowalczyková vedla od prvního mezičasu a svůj náskok postupně zvyšovala. V jedenáctistupňovém teplu, v němž řada lyžařek nastoupila na start v krátkých rukávech, to ještě v polovině trati vypadalo na souboj s Norkou Marit Björgenovou, ale vítězka skiatlonu v druhé části odpadla a skončila pátá. Za Kowalczykovou tak dojela druhá Kallaová a třetí Johaugová.

"Poslední tři týdny jsem se trápila, měla jsem problémy s nohou, o které se mluvilo až moc. Prasklina tam je, ale použila jsem prášky proti bolesti a na tři hodiny mám klid. Teď jsem plná nádherných emocí," řekla Kowalczyková.

Kowalczyková se po vítězství na klasické třicítce ve Vancouveru 2010 dočkala druhé olympijské zlaté medaile. Celkově už má ve sbírce pět cenných kovů z OH.

Vrabcová-Nývltová, jedenáctá ve skiatlonu, se v klasice necítí tak dobře jako v bruslení a v polovině trati jela dvaadvacátá. Snažila se prodrat do dvacítky, to se jí ale o dvě vteřiny nepovedlo. Klára Moravcová obsadila 48. místo.

Běh na lyžích:
Ženy - 10 km klasicky:
1. Kowalczyková (Pol.) 28:27,8 min.
2. Kallaová (Švéd.) -18,4
3. Johaugová (Nor.) -28,3
4. Saarinenová (Fin.) -30,3
5. Björgenová (Nor.) -33,4
6. Böhlerová (Něm.) -46,5
7. Žukovová (Rus.) -57,7
8. Niskanenová (Fin.) -58,9
9. Wengová (Nor.) -1:10,4
10. Lähteenmäkiová (Fin.) -1:18,2
...21. Vrabcová-Nývltová -1:48,9
48. Moravcová (obě ČR) -3:42,8.

Reklama