Hlavní obsah

Takové vedro znám jen z atletiky, přiznala Vrabcová-Nývltová. Na třicítku možná vyrazí odhalená

Michal Osoba (Soči)Právo

Závodnice se potily, ještě než dorazily na start. Lyže se bořily do rozměklé stopy. Za dvanáctistupňové teploty s vydatným slunečním žárem se jel olympijský závod v běhu na lyžích žen na 10 km klasicky, který ovládla Polka Justyna Kowalczyková. Nejlepší Češka Eva Vrabcová-Nývltová skončila těsně za první dvacítkou.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Vedro začíná být neúnosné, na beranice a čepice už to není. Před startem her u českého domu v olympijské vesnici Sloboda zleva zachycení Petra Nováková, Martin Jakš, Karolína Grohová, Jiří Magál (schovaný), Aleš Razým, Klára Moravcová a Eva Vrabcová-Nývltová.

Článek
Fotogalerie

Při skiatlonu jste říkala, že se vám v klasice moc dobře nejelo. Bylo to dnes lepší?

Moc ne, klasika je tu pro mě trápení, obzvlášť v dnešních podmínkách to bylo strašně těžké. S jednadvacátým místem můžu být spokojena. Možná si po té jedenácté příčce ve skiatlonu lidi řeknou: „Tak ona je jednadvacátá a je s tím spokojená?" Ale já to brala tak, že cokoliv do třicítky by bylo dobré. Škoda, že nejsem devatenáctá, ale s tím už nic neudělám.

Sněhové podmínky se pod slunečním svitem hodně zhoršily?

Je to voda, stopa už téměř nedrží. Navíc já měla fantastické lyže, což mě zachránilo, ale v tom vedru se člověk potil. Mám úplně suché rty a to jsem vypila dneska asi pět litrů vody. Hroznou žízeň jsem měla.

Pijete i během závodu?

Na desítce ne, to je krátké a nevyplatí se to. I když dneska by to za to možná stálo. Já se snažila od rána hodně pít, tak jsem to přežila bez úhony. Teď se těším, až se napiju.

Zažila jste takové vedro na závodech?

Ve Vancouveru bylo teplo, ale ne takové, možná spíš loni ve Val di Fiemme. Ale ani to nebyl takový extrém, tohle znám jen z atletických závodů.

Některé Američanky závodily úplně bez rukávů, nechtěla jste je následovat?

Já bych možná i ráda, ale to by mi doktoři nedovolili, abych nebyla nemocná. Ale zase je to extrém, myslím, že to na závody úplně nepatří.

Umíte si v těchto podmínkách představit třicítku volně příští sobotu?

Vůbec. Já doufám, že se s tím počasím něco stane, protože bych tam byla úplně zbytečná. Na ten závod se těším úplně nejvíc, tak by mě to strašně mrzelo. Ale třicet kilometrů v tomhle bořivém sněhu by pro mě byla úplná smrt.

To už byste si vytáhla rukávy i vy?

To už asi jo, nic jiného by mi nezbývalo. (směje se)

Reklama

Související témata: