Hlavní obsah

Tady končí sranda. Můžu jet pro zlato, smál se Bank po senzačním druhém místě ve sjezdu

Radek Malina (Soči)Sport.czPrávo

Na roztrhání byl v cílovém prostoru sjezdu započítávaného do superkombinace na zimních olympijských hrách v Soči český lyžař Ondřej Bank. Se startovním číslem čtyři dosáhl druhého nejlepšího času a porazil většinu es včetně Liegetyho, Millera, Svindala či Mayera. „To jsem se zase dostal do pozice. Tady končí sranda,“ smál se v cíli třiatřicetiletý závodník nad druhým místem, které vybojoval před slalomem startujícím v 12.30 hodin středoevropského času.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Ondřej Bank na trati kombinačního sjezdu.

Článek
Fotogalerie

Dosáhl jste druhého nejlepšího času a za vítězným Norem Kjetilem Jansrudem zaostal o čtrnáct setin. Byl jste s jízdou spokojený?

Byly tam drobné chybičky, vždy jde jet lépe. Jsem hlavně rád, že fungují lyže. Měl jsem je skvěle připravené.

Zahrajte si největší hokejový turnaj světa v Soči! Vytvořte si tým na Fantasy Sport.cz.

Představovalo velkou výhodu, že jste startoval do sjezdu s nízkým startovním číslem?

Určitě, protože bylo teplo a trať postupně hodně změkla. Ale i s pětadvacítkou jsem v posledním tréninku jel rychle. A třeba Kostelič s jednadvacítkou zajel sjezd super.

Už jste byl v minulosti v podobné situaci nebo druhé místo po sjezdu v olympijském kombinačním závodě je výjimečné?

Jde o pozici podobnou několika vystoupením v závodech světového poháru či mistrovství světa v minulosti. Mám superkombinaci super rozjetou. Po dvou letech zdravotních trápení si užívám lyžování. Nechtěl jsem se vracet pro třicátá čtyřicátá místa. Dokázal jsem si, že pořád jezdím rychle, v Soči jsem si už cíl splnil. A teď prostě půjdeme dál.

Jakou strategii zvolíte pro slalom? Pojedete opatrně, abyste eliminoval riziko, nebo vsadíte vše na jednu kartu a rychlost i nasazení bude maximální?

No... To bude těžké rozhodování, protože mám závod fakt dobře rozjetý. Mám zkušenosti, třeba z mistrovství světa v Ga-Pa, kde jsem byl pátý po sjezdu, ale pak jsem jel opatrně a skončil pátý. Nelze zapírat, že pojedu o medaili. Rozhodně bude slalom zajímavý. Tím spíše, že jej stavěl starý Kostelič a trať je hodně nebezpečná.

Je právě tři roky stará zkušenost z Garmisch-Partenkirchenu hodně cenná a poučná?

Určitě, protože nyní situace svádí znovu k jízdě na jistotu. Pozice po sjezdu je super. Odstup na hvězdy vzadu je dost velký. Ale když se Francouz Pinturault zblázní, což bude muset, je schopný mi dát tři vteřiny pokud pojedu s obavami. A takových borců může být více. Pojedu myslím na devadesát procent. Dobrou stopu, v dobrém tempu. Navíc tehdy v Ga-Pa jsem jezdil slalom lépe.

Kdo bude největším soupeřem?

Chorvat Kostelič, Ital Viletta, Francouz Pinturault a Rus Chorošilov. Kluci, kteří nemají co ztratit a pojedou hlava nehlava.

Honí se vám hlavou myšlenky na zlatou olympijskou medaili?

Motají se mi všechny možné myšlenky. Tady už to není sranda (směje se). Můžu jet na zlato, nebo na medaili. Já jsem si přijel pro bramborovou. Před závodem jsem si říkal, že by mi slušela. Jsem docela smolař. Ale teď ji rozhodně nechci.

Reklama