Hlavní obsah

Superobří slalom plný pádů vyhrála Fenningerová, Křížová sedmnáctá

Krasnaja Poljana

Rakušanka Anna Fenningerová vyhrála superobří slalom na olympijských hrách v Soči. Třetí žena průběžného pořadí Světového poháru v této disciplíně v sobotu za sebou nechala o 55 setin sekundy Marii Höflovou-Rieschovou z Německa. Třetí skončila další Rakušanka Nicole Hospová.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Rakušanka Anna Fenninger běhěm super-G v Soči.

Článek

Klára Křížová zajela sedmnáctý čas, Kateřina Pauláthová pětadvacátý. Závod na obtížné trati dokončilo 31 z 49 startujících.

Technický závod nakonec přinesl životní úspěch čtyřiadvacetileté Fenningerové, která byla na loňském mistrovství světa bronzová v obřím slalomu. Potvrdila tak dominanci rakouských lyžařek v této disciplíně, na olympijských hrách ji vyhrály potřetí za sebou. V roce 2006 získala zlato Michaela Dorfmeisterová a před čtyřmi lety Andrea Fischbacherová.

V průběhu jízdy přitom neměla pocit, že by ji takový výkon měl vynést až na olympijský trůn. „Neměla jsem pocit, že bych šla na hranu. Nemyslela jsem si, že to bude tak dobré, když jsem jela dolů. Myslím, že horní úsek trati byl výborný, prostředek nebyl tak dobrý a dolní část byla OK," zhodnotila svůj výkon.

Líbilo se jí, jak byl superobří slalom od rakouského kouče postavený. „Byla to tak obtížná trať, ale musím pochválit trenéra, který ji postavil, protože jste museli jet hodně takticky," uvedla novopečená olympijská šampionka.

Höflová-Rieschová rekord nevyrovnala

Na mezičasech na nejrychlejší časy úspěšně útočila vítězka superkombinace z těchto her Höflová-Rieschová, i když jí u jedné z branek mohl rozptýlit příliš blízko postavený pořadatel. Na závěrečném skoku však kvůli vysoké rychlosti letěla příliš daleko a musela výrazně zpomalit, aby se vešla do branky.

Nepodařilo se jí tak vyrovnat čtyři olympijská zlata rekordmanky Janici Kosteličové, ale alespoň rozbila rakouský dvojblok v čele závodu. Byla překvapená, že navzdory velké chybě stačil její výkon na stříbro. „Byl to opravdu zrádný závod. Zatím jsem ale se svou olympiádou moc spokojená," pochvalovala si.

Devětadvacetiletá Němka za sebe o jedenáct setin odsunula Hospovou. Ta podobně jako Höflová-Rieschová získala na hrách v Soči už druhou medaili, byla stříbrná v superkombinaci.

Až čtvrtá za ní o pouhých sedm setin sekundy skončila Švýcarka Lara Gutová, která v této sezóně vyhrála tři z pěti superobřích slalomů v rámci Světového poháru. Zpomalení v závěru odsunulo na pátou pozici olympijskou šampionku ve sjezdu, všestrannou Slovinku Tinu Mazeovou. Bolavá holeň pak vůbec nepustila na start další z favoritek Tinu Weinratherovou z Lichtenštejnska, které v SP patří v super-G druhá příčka.

Křížová na vítězku ztratila 2,78 sekundy, Pauláthová byla pomalejší o 4,65 sekundy.

Sjezdové lyžování:
Ženy - superobří slalom:
1. Fenningerová (Rak.) 1:25,52
2. Höflová-Rieschová (Něm.) -0,55
3. Hospová (Rak.) -0,66
4. Gutová (Švýc.) -0,73
5. Mazeová (Slovin.) -0,76
6. Aufdenblattenová -1,27
7. Suterová (obě Švýc.) -1,37
8. Mancusová (USA) -1,52
9. Rebensburgová (Něm.) -1,56
10. N. Fanchiniová (It.) -1,68
...17. Křížová -2,78
25. Pauláthová (obě ČR) -4,65

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články