Hlavní obsah

Stoch se druhou ovládnutou skokanskou bitvou zapsal do historie

Krasnaja Poljana

I když do půlnoci místního času zbývala už jen necelá půlhodinka, tribuna u velkého můstku v areálu RusSki Gorki se otřásala pod náporem poskakujících stovek polských fanoušků. Slavili historický zápis svého oblíbence Kamila Stocha, jemuž se povedlo jako teprve třetímu muži historie ovládnout obě individuální olympijské soutěže.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Polský skokan Kamil Stoch oslavuje svou zlatou medaili.

Článek

Šestadvacetiletý Polák zlato uhájil o 1,3 bodu před dotírajícím veteránem Noriakim Kasaiem. Do druhého kola postoupilo kompletní české kvarteto, což je příslibem před pondělní soutěží družstev. Nevýše byl osmnáctý Jan Matura. „Je to moje nejlepší umístění na olympiádě, ale ambice byly vyšší," uznal čtyřiatřicetiletý skokan.

Se závodníky si nehezky pohrávaly povětrnostní podmínky. Zkušební kolo se nedoskákalo, v prvním sebral nepříznivý vítr naděje nejednomu skokanovi. „Jsme venkovní sport, s větrem se musí počítat," smířlivě hlásil devatenáctý Roman Koudelka.

Stoch vyhrál první kolo, a tak celou soutěž uzavíral. V čele byl v tu dobu Kasai. Polák sice skočil o metr méně, ale na výhru ro těsně stačilo. „Čekání na výsledky trvalo roky, ale v hlavách jsme si dokázali spočítat, že by to mělo stačit," tvrdil polský kouč Lukasz Kruczek.

Kdy vládl oběma můstkům jeden muž
Calgary 1988Matti Nykänen (Fin.)
Salt Lake City 2002Simon Ammann (Švýc.)
Vancouver 2010Simon Ammann
Soči 2014Kamil Stoch (Pol.)

Stoch ale tak klidný nebyl. „Můj druhý skok byl tragický, jsem v šoku, že se mi podařilo vyhrát. Zlato věnuju své ženě Ewě. Nejen proto, že byl Valentýn ale i proto, že s ní nemůžu být pokaždé, když bychom chtěli," vyznal se.

Poklonu pak vysekl stříbrnému Kasaiovi, jenž získal olympijské stříbro po dvaceti letech. V Lillehammeru 1994 byl druhý s družstvem. „Pořád vypadá jako teenager. Je pro mě ctí stát vedle Noriakiho na stupních," uznal. „Co budu dělat v jednačtyřiceti letech já? Doufám, že budu ležet na nějaké pěkné pláži a užívat si důchodu," usmíval se.

Reklama

Související témata: