Hlavní obsah

Slalomářka Shiffrinová si prý připadá jako na 1000. olympiádě

Osmnáctiletá slalomářka Mikaela Shiffrinová prožívá olympijskou premiéru, ale hned druhý den si prý na hrách v Soči připadala, jako by byla na své tisící olympiádě. Americká naděje, která v této sezóně vyhrála tři slalomy Světového poháru, spoléhá na intenzivní mentální trénink.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Americká lyžařka Mikaela Shiffrinová.

Článek

Shiffrinová si už v hlavě přehrála všechny možné scénáře. "V hlavě už jsem tady byla. Pro každého to je moje první olympiáda, ale pro mě je to tisící," řekla.

Loni v horském středisku Krasnaja Poljana týden trénovala. Zkušenosti z velké akce zase nasbírala na světovém šampionátu ve Schladmingu, kde slalom vyhrála. Aby ji na olympiádě nic nezaskočilo, vypsala si do bloku všechny otázky, na které se jí někdo zeptal nebo které by mohly někoho napadnout.

A pochopitelně si k nim vypracovala odpovědi. "V posledních několika týdnech jsem si sama sebe představovala, jak s vámi tady mluvím z nejvyššího stupínku pódia nebo třetího místa na stupních vítězů. Představovala jsem si i to, jak upadnu, protože v hlavě vím, jakou chybu bych musela udělat, aby se to stalo," vyprávěla.

Shiffrinová: Cítím se strašně vzrušená

V závodech občas přemýšlí příliš, takže o sobě začne pochybovat. Olympiáda však podle ní nebude tento případ. "Teď necítím žádné pochyby, cítím se jenom strašně vzrušená," řekla lyžařka, jejíž parádní závod je na programu v pátek 21. února.

Uznává, že jako největší ženská americká naděje na olympijské zlato ve sjezdovém lyžování bude pod tlakem. "Někdy je na olympiádě pro ty nejlepší lyžaře těžké vyhrát. Je to jednodušší pro ty, o kterých si lidé myslí, že nemají takovou šanci. Bude to pro mě zajímavé, protože je to lekce. Je jedno, jak dobrý jste, prostě nesmíte dát nohu z plynu," uvažovala.

Věří, že se vyrovná s velkým teplem a s tím související měkkou tratí, na niž si mnohé lyžařky během olympijských závodů stěžovaly. "Jako sportovec, jako lyžařský závodník musíte být schopen se vyrovnat s čímkoliv. K tomu, abyste se stali opravdovým šampiónem, musíte v závodní den přijít a bez ohledu na podmínky bojovat o tu nejvyšší příčku," prohlásila Shiffrinová.

Reklama

Související témata: