Hlavní obsah

Samková by potřebovala na trénink čtyřikrát tolik peněz, přesto soupeřky převálcovala

Michal Osoba (Soči)Sport.czPrávo

Za málo peněz hodně muziky, takové motto by si mohla zvolit česká snowboardkrosová reprezentace. Svůj zlatý zázrak Evu Samkovou dokázala vypiplat v podmínkách, které jsou ve srovnání se snowboardovými velmocemi spíše amatérské.

Foto: Mike Blake, Reuters

Eva Samková (vpravo) v čele finálového olympijského závodu.

Článek

Od Dukly, lyžařského svazu a Českého olympijského výboru poskládá česká sestava podle svého hlavního kouče Marka Jelínka zhruba dva a půl miliónu korun. „A ideální by bylo aspoň deset," přiznává Jelínek. „Jenže na svazu nejsou peníze. Generální sekretář Kuba Čeřovský se snaží, ale pořád jsou nám část dlužni a jezdíme za svý," říká trenér.

„Jsme potřetí na olympiádě a asi těžko je na tom nějaká disciplína, která aspiruje na medaili, u nás hůř. Tahle medaile byla pro Česko celkem levná," dodává reprezentační kouč, jenž má stejně jako jeho kolega Jakub Flejšar vedle snowboardingu i své druhé zaměstnání.

Samková se finanční oběti svých trenérů sklání. „Všechny svěťáky si platí sami, můžu být ráda, že to jsou takoví srdcaři a chtějí s námi být," říká olympijská vítězka, která dle týmové dohody část svého olympijského výdělku rozdělí právě mezi trenéry a realizační tým.

Její skvělý úspěch by mohl situaci týmu vylepšit ale i dlouhodoběji. „Jeli jsme tu vlastně o všechno. Všichni nám přislíbili, že se ta naše podpora trošku změní díky tomuto výsledku, tak snad to splní. Protože jinak to dál nepůjde," upozorňuje Jelínek.

Reklama

Související témata: