Hlavní obsah

Vaultier vyhrál snowboardkros, i když jel s ortézou. Češi vypadli v první jízdě

Aktualizováno

Francouzský snowboardista Pierre Vaultier se stal v Soči olympijským vítězem ve snowboardkrosu, přestože si před dvěma měsíci přetrhl zkřížený vaz v koleni. V dešti získal stříbro domácí Nikolaj Oljunin a bronz vybojoval Alex Deibold z USA. Čeští reprezentanti David Bakeš a Emil Novák vypadli v osmifinále a shodně obsadili 25. místo.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Francouzský snowboardkrosař Pierre Vaultier (vpravo).

Článek

Finále vedle deště provázela už také mlha. Do boje o medaile odstartoval stejně jako v rozjížďkách nejlépe Oljunin, jenž se na olympiádě loučil už ve 22 letech s kariérou. Po Soči se hodlá vrhnout do podnikání. Technicky nejlépe jezdící Vaultier se ale brzy protáhl do čela a všechny Rusovy pokusy o předjetí dokázal až do cíle odrazit.

"Je to neuvěřitelné, zázrak," prohlásil Vaultier, trojnásobný vítěz Světového poháru, který si vážně poranil koleno před Vánoci v kanadském Lake Louise. "Nemám vaz, před dvěma měsíc bylo takřka nemyslitelné, že tady vůbec budu startovat. A já vyhrál! Připadám si, že pořád ještě letím vzduchem na posledním skoku. Nechápu," dodal šestadvacetiletý Francouz, který jel s ortézou.

Zranění mu paradoxně pomohlo. Nebyl v roli favorita, necítil tlak. "Ten normálně moc dobře nezvládám, ale (po zranění) jsem byl za outsidera. Žádný stres, v klidu jsem si mohl dělat svoji práci," usmíval se Vaultier. Před čtyřmi lety na hrách ve Vancouveru coby jeden z favoritů vypadl ve čtvrtfinále.

Po nedělních suverénních jízdách Evy Samkové na cestě za zlatem nabídl snowboardcross mužů divákům rozjížďky plné ostrých soubojů, pádů a překvapení na úkor favoritů. Do bojů o medaile se nedostali třeba Američan Nate Holland, dvojnásobný mistr světa Alex Pullin z Austrálie ani vedoucí muž Světového poháru Ital Omar Visintin, který spadl v semifinále a byl odvezen na ošetření na saních.

Čeští jezdci shodně hůře odstartovali a oba ve svých rozjížďkách skončili na čtvrtém místě, prvním nepostupovém. Novák v šesté rozjížďce postupovou trojici dojížděl, ale spadl v polovině trati po chybě na skoku. Bakeš jel v sedmém osmifinále a jeho naděje na postup žila až do konce. Závěrečný skok ho ale rozhodil, nedopadl ideálně a cílem projel v pádu bez postupu.

Snowboardcross mužů se měl jet už v pondělí, ale kvůli mlze byl přeložen dnešek a byla zrušena kvalifikace.

Snowboardcross - muži:
1. Vaultier (Fr.)
2. Oljunin (Rus,)
3. Deibold (USA)
4. De le Rue (Fr.)
5. Sivertzen (Nor.)
6. Matteotti (It.)
7. Eguibar (Šp.)
8. Hill (Kan.)
9. Jacob (USA)
10. Douschan (Rak.)
...25. Novák
25. Bakeš (oba ČR).

Reklama